Блокбъстър: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.3) (Робот Изтриване: da:Blockbuster Промяна: it:Blockbuster (intrattenimento)
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.7.3) (Робот Добавяне: el:Blockbuster
Ред 21: Ред 21:


[[de:Blockbuster]]
[[de:Blockbuster]]
[[el:Blockbuster]]
[[en:Blockbuster (entertainment)]]
[[en:Blockbuster (entertainment)]]
[[eu:Blockbuster filma]]
[[eu:Blockbuster filma]]

Версия от 01:03, 30 ноември 2012

Блокбъстър, е определение за филм, което означава такъв с голяма популярност и успешна продукция според критериите на индустрията. Отначало се е ползвало това понятие за успешните постановки в театрите, но сега се използва основно от филмовата индустрия.

Произход на израза

Произходът на израза не може да бъде определен със сигурност. Някой считат, че първоначално с този израз се наричали постановки, които били толкова успешни, че конкурентните театри в околността (квартала) са били „изхвърляни“ („busted“) от бизнеса. Други смятат че израза произлиза от тип бомба (blockbuster bomb) използвана през Втората световна война и която е имала заряд да разруши група от сгради между две пресечки (от американски английски — block — разстоянието между две пресечки). Има и друга група от хора според които изразът води началото си от тълпите от хора образуващи се за да гледат някоя много добра пиеса и достигащи понякога няколко пресечки (от английски американски block — разстоянието между две пресечки).

Какъвто и да е произходът на думата, тя бързо се налага като израз за описване на изключително популярен филм, и впоследствие започва да се употребява не само за театрални пиеси и филми, но и за други интелектуални творби — романи, заглавия на компютърни игри продавани в милиони броеве.

Блокбъстър филми

Преди Челюсти да постави рекорди през лятото на 1975-та година, успешни филми като „Отнесени от вихъра“ (1939 г.) и „Бен-Хур“ (1959 г.) са били наричани блокбъстъри изцяло поради техните резултати (приходи от продажби на билети), но Челюсти е считан като първия филм на т.нар. блокбъстър ера с настоящото значение на израза, имайки предвид типа на филма.

Челюсти преминава $100 000 000 (сто милиона американски долара) приходи от продажби и за времето си това е било прагът над който един филм е бил означаван като блокбъстър в Северна Америка.[1] Все пак по-ранните филми като Отнесени от вихъра (1939) и The Sound of Music (1965) също бързо са надхвърляли този праг. [2]

След успеха на Челюсти, много холивудски продуценти се опитват да създадат подобни филми с широк комерсиален потенциал. Филмовите студиа дават зелена светлина на високо бюджетни филми и разчитали на огромна реклама предхождаща появяването на филмите в кината. Стивън Спилбърг и режисьора/продуцент Джордж Лукас (чиито филм през 1977 г. Междузвездни войни най-успешен филм за десетилетието) са свързвани най-вече с началото на „блокбъстър ера“-та в киното.

Въпреки че блокбъстърите са били определяни и създавани от зрителите и техния интерес, след време понятието придобива смисъл за високобюджетна продукция насочена към големи пазари, от разпространението и успеха на които филмовото студио зависят. Дали един филм е блокбъстър се е определяло от бюджета и маркетинг усилията, отколкото от успеха и популярността, и този израз е бил даван като определение от самите фирми рекламиращи и разпространяващи филми на продуктите им. Така става възможно филми като Годзила (1998 г.) или Последният екшън герой да са определяни като блокбъстър и в същото време като катастрофа по приходи (box office disaster).[3]

Цитати, препратки