Терористичен акт в Беслан: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.7.3) (Робот Добавяне: os:Беслæны теракт
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
{{Акт на насилие
| заглавие = Терористичен акт в Беслан
| картинка = Beslan school no 1 victim photos.jpg
| размер_картинка = 250
| описание_картинка = Снимки на жертвите по стените на бившото училище в Беслан
| местоположение = [[Беслан]], [[Русия]]
| координати =
| дата = [[1 септември]] – [[3 септември]] [[2004]] г.
| време =
| цел = бесланско училище №1
| оръжие = взимане на заложници
| загинали = 385
| ранени = ок. 783
| извършител = Рияд-Салихийн
| атентатори =
}}

'''Терористичният акт в град [[Беслан]]''' на руската автономна република [[Северна Осетия]] в началото на септември [[2004]] година е дело на [[Чеченска република|чеченски]] бунтовници, които превземат местно училище и задържат като заложници най-малко 1200 възрастни и деца. След двудневни преговори руски специални части щурмуват сградата. По време на акта и спасителната операция умират над 300 от заложниците. Събитието е познато като "Трагедията в Беслан".
'''Терористичният акт в град [[Беслан]]''' на руската автономна република [[Северна Осетия]] в началото на септември [[2004]] година е дело на [[Чеченска република|чеченски]] бунтовници, които превземат местно училище и задържат като заложници най-малко 1200 възрастни и деца. След двудневни преговори руски специални части щурмуват сградата. По време на акта и спасителната операция умират над 300 от заложниците. Събитието е познато като "Трагедията в Беслан".



Версия от 09:51, 7 декември 2012

Терористичен акт в Беслан
Снимки на жертвите по стените на бившото училище в Беслан
МястоБеслан, Русия
Дата1 септември3 септември 2004 г.
Целбесланско училище №1
Оръжиевзимане на заложници
Смъртни случаи385
Ранениок. 783
Жертви334[1]
ИзвършителРияд-Салихийн
Терористичен акт в Беслан в Общомедия

Терористичният акт в град Беслан на руската автономна република Северна Осетия в началото на септември 2004 година е дело на чеченски бунтовници, които превземат местно училище и задържат като заложници най-малко 1200 възрастни и деца. След двудневни преговори руски специални части щурмуват сградата. По време на акта и спасителната операция умират над 300 от заложниците. Събитието е познато като "Трагедията в Беслан".

Развитие

На 1 септември 2004 година около 32 чеченски сепаратисти, сред които две жени, взимат за заложници между 1200 и 1300 деца и възрастни, събрали се по случай първия учебен ден в бесланското училище №1. Похитителите събират всички в салона по физическо възпитание, но в първоначалния хаос около 50 души се измъкват и съобщават на властите.

Бунтовниците почти веднага убиват най-малко 15 души, повечето мъже. Минират салона със саморъчно изработени експлозиви. Заплашват, че ще убиват и ще взривят училището при опит за нападение или освобождаване на заложниците. На мястото се събират местната милиция, части от руската армия, ОСНАЗ и ОМОН.

В началото руското правителство обявява, че няма да освобождава заложници със сила и започва мирни преговори. По данни на преговарящите терористите не посочват точни искания, но в тетрадка на един от заложниците са вписани искания за изтегляне на руските воиски от Чечения и признаване на нейната независимост. Двудневни преговори водят до освобождаването на едва 26 кърмещи жени с по едно дете. На 3 септември две последователни експлозии в училището, за чиито произход съществуват няколко теории, карат армията и специалните части да шурмуват сградата с два танка, поне един хеликоптер и огнехвъргачка.

Руското правителство търпи много критики заради решението си да атакува с толква тежки оръжия, тъй като техният огън ранява и заложници. В битката се включват и цивилни със собствени оръжия. До вечерта специалните части превземат учиището, но престрелката с избягали терористи продължава в мазето и в съседните сгради, а в училището започва пожар. Според очевидци един от терористите е линчуван от тълпата. ОМОН хваща един невъоръжен терорист, по-късно идентифициран като Нур-Паши Кулаев.

При операцията по спасяването загиват около 332 заложници. Общо жертвите сред заложниците и силите на реда са най-малко 396 души, починали в училището или в болница. Около 700 получават спешна помощ на място, а 437 постъпват в болници в Беслан и Владикавказ. Много деца търпят трайни увреждания - загуба на крайници и очи - и психологически последици. След завръщане у дома едно момиче се самоубива.

Майка от Беслан на гробищата

На 17 септември отговорност за атентата поема чеченският терорист Шамил Басаев като обяснява, че желанието му било да създаде ислямско емирство в цял Северен Кавказ от Черно до Каспийско море. Осъденият на доживотен затвор Нур-Паши Кулаев обяснява, че актът е изпълнен в училище с цел убитите жени и деца да разпалят войната в Кавказ още по-силно.

Отражение в медиите

По време на щурма водещите световни медии (CNN, BBC, Fox News, EuroNews) предават пряко развитието на действията. Телевизия "НТВ" първа съобщава за щурма на училището и предава на живо половин час след първата експлозия, също показана на живо по време на новинарската емисия. Другите два държавни канала, "Первый Канал" и "Россия", се включват на живо от Беслан час след експлозиите.[2]

Според доклад на ОССЕ за достъпа на журналисти до информация по време на атентата руското правителство предоставя невярна информация за броя на заложниците и произхода на атентаторите.[3] Трите национални телевизионни канала предават само официалните съобщения на правителството, докато вестниците и новинарските сайтове провеждат собствени разследвания. Чак след заплахата на родители на деца в училището, че ще организират собствено преброяване на заложниците, президентът на Северна Осетия Александър Дзасохов съобщава, че терористите държат над 900 души, а не 354, броят официално обявен от властите.

Немското списание "Шпигел" публикува книга със свое собствено разследване ("01.09. Бесланское досье"), което потвърждава заключението на властите, че първият взрив идва от страна на самите терористи.

За трагедията са написани няколко книги:

  • "Плакал дождь холодными слезами" от руския журналист Мурат Кабоев
  • "Беслан. Кто виноват?", разследване на група руски журналисти
  • Beslan: The Tragedy of School Number 1 от ирландския преводач Тимъти Филипс
  • Terror at Beslan: A Russian Tragedy with Lessons for America's Schools от Джон Гидък, инструктор на специални военни части в САЩ и Русия
  • The 2002 Dubrovka and 2004 Beslan Hostage Crises: A Critique of Russian Counter-Terrorism от Джон Дънлоп, изследовател на конфликтите в Чечения

Източници

  1. www.polit.ru
  2. http://www.osce.org/documents/rfm/2004/09/3586_en.pdf Report on Russian media coverage of the Beslan tragedy: Access to information and journalists’ working conditions, 16 September 2004
  3. http://www.osce.org/documents/rfm/2004/09/3586_en.pdf Report on Russian media coverage of the Beslan tragedy: Access to information and journalists’ working conditions, 16 September 2004

Външни препратки

Шаблон:Link FA Шаблон:Link FA