Вилхелм Вунд: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
мРедакция без резюме
Ред 9: Ред 9:
}}
}}


'''Вилхелм Максимилиан Вунд''' ({{lang-de|Wilhelm Maximilian Wundt}}) е [[Германия|немски]] [[физиолог]], [[философ]], занимаващ се преди всичко с [[логика]] и с [[теория на познанието|теорията на познанието]], както и [[психолог]]. Вунт създава първата в света лаборатория по психология в [[Лайпциг]], като конкретна година се посочва 1879 г., като основен метод в своята лаборатория той използва интроспекцията (самонаблюдението). Лабораторията на Вунт първоначално е била частен институт, но само две години след създаването й получава статут на държавен университетски институт. Най-известното му произведение е "Психология на народите" в 10 тома.
'''Вилхелм Максимилиан Вунд''' ({{lang-de|Wilhelm Maximilian Wundt}}) е [[Германия|немски]] [[физиолог]], [[философ]], занимаващ се преди всичко с [[логика]] и с [[теория на познанието|теорията на познанието]], както и [[психолог]]. Вунд създава първата в света лаборатория по психология в [[Лайпциг]], като конкретна година се посочва 1879 г., като основен метод в своята лаборатория той използва интроспекцията (самонаблюдението). Лабораторията на Вунд първоначално е била частен институт, но само две години след създаването й получава статут на държавен университетски институт. Най-известното му произведение е "Психология на народите" в 10 тома.


При Вунт са учили и множество българи, дали началото на психологията като наука в [[България]], като [[Цветан Радославов]] (написал химна на България), д-р [[Кръстьо Кръстев]], [[Никола Алексиев]], [[Иван Шишманов]], [[Петър Нойков]], [[Никола Бобчев]] и [[Пенчо Славейков]].
При Вунд са учили и множество българи, дали началото на психологията като наука в [[България]], като [[Цветан Радославов]] (написал химна на България), д-р [[Кръстьо Кръстев]], [[Никола Алексиев]], [[Иван Шишманов]], [[Петър Нойков]], [[Никола Бобчев]] и [[Пенчо Славейков]].


Роден е на [[16 август]] [[1832]] г. в Некарау, днес част от [[Манхайм]], и умира на [[31 август]] [[1920]] г. в [[Гросботен]], до [[Лайпциг]]. Създал първата теоритична школа в научна нсихология е създадена в Германия.Едуард Титченер-ученик и последоватвл на Вунт,по-късно в САЩ я наименова,"Структурализъм".
Роден е на [[16 август]] [[1832]] г. в Некарау, днес част от [[Манхайм]], и умира на [[31 август]] [[1920]] г. в [[Гросботен]], до [[Лайпциг]]. Създал първата теоритична школа в научна нсихология е създадена в Германия.Едуард Титченер-ученик и последоватвл на Вунд,по-късно в САЩ я наименова,"Структурализъм".


В негова чест [[астероид]]ът [[11040 Вунт]] носи неговото име.
В негова чест [[астероид]]ът [[11040 Вунд]] носи неговото име.


{{Портал Психология}}
{{Портал Психология}}
{{СОРТКАТ:Вунт, Вилхелм}}
{{СОРТКАТ:Вунд, Вилхелм}}
[[Категория:Немски философи]]
[[Категория:Немски философи]]
[[Категория:Немски психолози]]
[[Категория:Немски психолози]]

Версия от 14:59, 8 декември 2012

Вилхелм Вунд
Wilhelm Wundt
германски психолог

Роден
Починал
ПогребанЛайпциг, Федерална република Германия

Учил вТюбингенски университет
Хайделбергски университет
Хумболтов университет на Берлин
Работил вХайделбергски университет (1864)
Цюрихски университет (1857)
Лайпцигски университет (1858)
Вилхелм Вунд в Общомедия

Вилхелм Максимилиан Вунд (Шаблон:Lang-de) е немски физиолог, философ, занимаващ се преди всичко с логика и с теорията на познанието, както и психолог. Вунд създава първата в света лаборатория по психология в Лайпциг, като конкретна година се посочва 1879 г., като основен метод в своята лаборатория той използва интроспекцията (самонаблюдението). Лабораторията на Вунд първоначално е била частен институт, но само две години след създаването й получава статут на държавен университетски институт. Най-известното му произведение е "Психология на народите" в 10 тома.

При Вунд са учили и множество българи, дали началото на психологията като наука в България, като Цветан Радославов (написал химна на България), д-р Кръстьо Кръстев, Никола Алексиев, Иван Шишманов, Петър Нойков, Никола Бобчев и Пенчо Славейков.

Роден е на 16 август 1832 г. в Некарау, днес част от Манхайм, и умира на 31 август 1920 г. в Гросботен, до Лайпциг. Създал първата теоритична школа в научна нсихология е създадена в Германия.Едуард Титченер-ученик и последоватвл на Вунд,по-късно в САЩ я наименова,"Структурализъм".

В негова чест астероидът 11040 Вунд носи неговото име.

Шаблон:Психолог-мъниче Шаблон:Германия-мъниче