Куопио: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.7.3) (Робот Промяна: sr:Куопио
Редакция без резюме
Ред 73: Ред 73:
}}
}}


'''Куопио''' (на [[фински език|фински]] ''Kuopio'') е [[Финландия|финландски]] [[град]] и община, намиращ се в провинция [[Източна Финландия]] в северната част на областта [[Савония]]. С населението си от около 92&nbsp;500 души, това е осмият по големина град във [[Финландия]]. Градът заема площ от 1730 km<sup>2</sup>, почти половината от които са [[гора|гори]] и [[езеро|езера]]. Гъстотата на населението е само 52 души/km<sup>2</sup>. Населението на Куопио, заедно с предградията му, е 120&nbsp;000 души. Градът е основан през [[1653]] г. от [[Петер Брахе]], но за официална дата на създаването му се приема [[17 ноември]] [[1775]], когато [[Густав III|Крал Густав III]] заповядва изграждането на град Куопио. Куопио е културният център на [[Източна Финландия]]. Край него е езерото [[Калавеси]], като някои части от града са построени в него, подобно на островчета. Името на Куопио се свързва с националния деликатес [[калакуко]] (пирога с риба), с диалекта Саво, с хълма Пуийо и с кулата Пуийо.
'''Куопио''' (на [[фински език|фински]] ''Kuopio'') е [[Финландия|финландски]] [[град]] и община, намиращ се в провинция [[Източна Финландия]] в северната част на областта [[Савония]]. С населението си от около 92&nbsp;500 души, това е осмият по големина град във [[Финландия]]. Градът заема площ от 1730 km<sup>2</sup>, почти половината от които са [[гора|гори]] и [[езеро|езера]]. Гъстотата на населението е само 52 души/km<sup>2</sup>. Населението на Куопио, заедно с предградията му, е 120&nbsp;000 души. Градът е основан през [[1653]] г. от [[Петер Брахе]], но за официална дата на създаването му се приема [[17 ноември]] [[1775]], когато [[Густав III|Крал Густав III]] заповядва изграждането на град Куопио. Куопио е културният център на [[Източна Финландия]]. Край него е езерото [[Калавеси]], като някои части от града са построени в него, подобно на островчета. Името на Куопио се свързва с националния деликатес [[калакуко]] (пирога с риба), с диалекта Саво, с хълма Пуийо и с кулата Пуийо. До май 2012 е седалище на главата на Финладската православна църква.


== Побратимени градове ==
== Побратимени градове ==

Версия от 16:22, 10 декември 2012

Шаблон:НМ

Куопио (на фински Kuopio) е финландски град и община, намиращ се в провинция Източна Финландия в северната част на областта Савония. С населението си от около 92 500 души, това е осмият по големина град във Финландия. Градът заема площ от 1730 km2, почти половината от които са гори и езера. Гъстотата на населението е само 52 души/km2. Населението на Куопио, заедно с предградията му, е 120 000 души. Градът е основан през 1653 г. от Петер Брахе, но за официална дата на създаването му се приема 17 ноември 1775, когато Крал Густав III заповядва изграждането на град Куопио. Куопио е културният център на Източна Финландия. Край него е езерото Калавеси, като някои части от града са построени в него, подобно на островчета. Името на Куопио се свързва с националния деликатес калакуко (пирога с риба), с диалекта Саво, с хълма Пуийо и с кулата Пуийо. До май 2012 е седалище на главата на Финладската православна църква.

Побратимени градове

Външни препратки

Шаблон:Гео-мъниче Шаблон:Финландия-мъниче