Съюз на Арабския Магреб: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
MerlIwBot (беседа | приноси)
м Робот Изтриване: diq:Yewina Erebi (deleted)
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.7.3) (Робот Добавяне: diq:Yewiya Erebanê Meğrıbi
Ред 30: Ред 30:
[[cy:Undeb y Maghreb Arabaidd]]
[[cy:Undeb y Maghreb Arabaidd]]
[[de:Union des Arabischen Maghreb]]
[[de:Union des Arabischen Maghreb]]
[[diq:Yewiya Erebanê Meğrıbi]]
[[en:Arab Maghreb Union]]
[[en:Arab Maghreb Union]]
[[es:Unión del Magreb Árabe]]
[[es:Unión del Magreb Árabe]]

Версия от 22:55, 12 декември 2012

Арабският магребски съюз на картата на земното кълбо
Флаг на Арабския магребски съюз
Емблема на Арабския магребски съюз

Арабският магребски съюз, срещан още и като Арабският магрибски съюз (Union du Maghreb Arabe UMA) е международна организация обединяваща Алжир, Либия, Мавритания, Мароко и Тунис.

Съюзът е панарабска организация за икономическо и политическо единство в Северна Африка. Идеята за създаването му възниква веднага след извоюването на независимостта на Тунис и Мароко през 1958 г., във връзка със започналия разпад на т.нар. френска Северна Африка, довел след себе си и до независимостта на Алжир през 1962 г.

Споразумението за създаването на съюза е сключено през 1989 - годината на падането на Берлинската стена. Съюзът се председателства последователно на ротационен принцип от всяка страна-членка.

Всички държави в съюза са и членове на Арабската лига и с изключение на Мароко и на Африканския съюз. От гледна точка на икономическата интеграция, международния договор за създаването на съюза предвижда създаването на зона за свободна търговия, а след това и на митнически съюз. Делът на двустранната търговия от общия обем на външна търговия на страните от съюза е по-малко от 10%, което води на извода, че съюзът е по-скоро политическа, отколкото икономическа организация.

Източници

Вижте също