Оттук до вечността (филм): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Ред 25: Ред 25:
Произведението разказва историята за проблемите и страстите на група военнослужещи от американска база на [[Хавайските острови]] в месеците предхождащи историческото [[Нападение над Пърл Харбър]] от японците.
Произведението разказва историята за проблемите и страстите на група военнослужещи от американска база на [[Хавайските острови]] в месеците предхождащи историческото [[Нападение над Пърл Харбър]] от японците.


Още с излизането си, „''Оттук до вечността''“ се превръща в голям хит, приет възторжено от публиката и критиката. Филмът е големия победител на [[Награди Оскар (26-а церемония)|26-ата церемония]] по връчване на наградите „[[Оскар]]“, където е номиниран за отличието в цели 13 категории, печелейки 8 от тях, включително призовете за най-добър филм и най-добър режисьор за Фред Зинеман.<ref name="awards">[http://www.imdb.com/title/tt0045793/awards Номинации и награди]</ref><ref>[http://www.oscars.org/awards/academyawards/legacy/ceremony/26th-winners.html Награди „Оскар“ (26-а церемония) (официален сайт)]</ref> С това си постижение, произведението изравнява рекорда на „''[[Отнесени от вихъра (филм)|Отнесени от вихъра]]''“ (1939), който също е отличѐн с 8 статуетки.
Още с излизането си, „''Оттук до вечността''“ се превръща в голям хит, приет възторжено от публиката и критиката. Филмът е големия победител на [[Награди Оскар (26-а церемония)|26-ата церемония]] по връчване на наградите „[[Оскар]]“, където е номиниран за отличието в цели 13 категории, печелейки 8 от тях, включително призовете за най-добър филм и най-добър режисьор за Фред Зинеман.<ref name="awards">[http://www.imdb.com/title/tt0045793/awards Номинации и награди]</ref><ref>[http://www.oscars.org/awards/academyawards/legacy/ceremony/26th-winners.html Награди „Оскар“ (26-а церемония) (официален сайт)]</ref> С това си постижение, произведението изравнява тогавашния рекорд на „''[[Отнесени от вихъра (филм)|Отнесени от вихъра]]''“ (1939), който също е отличѐн с 8 статуетки.


Всичките 5 основни изпълнители са номинирани за „Оскар“, двама от тях, Франк Синатра и Дона Рийд, печелят наградите в [[Оскар за най-добра поддържаща мъжка роля|категориите за поддържащи роли]].
Всичките 5 основни изпълнители са номинирани за „Оскар“, двама от тях, Франк Синатра и Дона Рийд, печелят наградите в [[Оскар за най-добра поддържаща мъжка роля|категориите за поддържащи роли]].

Версия от 09:58, 23 декември 2012

Оттук до вечността
From Here to Eternity
РежисьориФред Зинеман[1][2][3][4][5]
В ролитеФранк Синатра[6][7][5]
Ърнест Боргнайн[7]
Дебора Кер[1][6][7][5]
Бърт Ланкастър[1][2][6][7][5]
Монтгомъри Клифт[1][6][7][5]
Дона Рийд[6][7]
Джак Уордън[7]
Джордж Рийвс[7][8]
Лий Ван Клийф
Премиера28 август 1953 г.
(САЩ)
Времетраене118 минути
Езиканглийски език
Външни препратки
IMDb Allmovie
Оттук до вечността в Общомедия

Оттук до вечността“ (Шаблон:Lang-en) е американски игрален филм - драматичен военен романс, излязъл по екраните през 1953 година, режисиран от Фред Зинеман с участието на Бърт Ланкастър, Монтгомъри Клифт, Дебора Кер, Франк Синатра и Дона Рийд в главните роли. Сценарият, написан от Даниел Тарадеш, е базиран на едноименния роман от Джеймс Джоунс.

Произведението разказва историята за проблемите и страстите на група военнослужещи от американска база на Хавайските острови в месеците предхождащи историческото Нападение над Пърл Харбър от японците.

Още с излизането си, „Оттук до вечността“ се превръща в голям хит, приет възторжено от публиката и критиката. Филмът е големия победител на 26-ата церемония по връчване на наградите „Оскар“, където е номиниран за отличието в цели 13 категории, печелейки 8 от тях, включително призовете за най-добър филм и най-добър режисьор за Фред Зинеман.[9][10] С това си постижение, произведението изравнява тогавашния рекорд на „Отнесени от вихъра“ (1939), който също е отличѐн с 8 статуетки.

Всичките 5 основни изпълнители са номинирани за „Оскар“, двама от тях, Франк Синатра и Дона Рийд, печелят наградите в категориите за поддържащи роли.

През 2002 година, филмът е селектиран като културно наследство за опазване в Националния филмов регистър към Библиотеката на Конгреса на САЩ.[11]

В ролите

Актьор Роля
Бърт Ланкастър старши сержант Милтън Уордън
Монтгомъри Клифт редник Робърт Лий Прюит
Дебора Кер Карън Холмс
Франк Синатра редник Анджело Маджо
Дона Рийд Алма "Лорен" Бюрк
Филип Обер капитан Дана "Дайнъмайт" Холмс
Мики Шаунеси ефрейтор Лева
Хари Белавър редник Мазоли
Ърнест Боргнайн сержант Джеймс "Фатсо" Джудсън
Джак Уордън ефрейтор Бъкли
Джон Денис сержант Айк Галович
Мърл Травис Сал Андерсън
Тим Райън сержант Пийт Карсън

Бележки и Източници

  1. а б в г stopklatka.pl // Посетен на 8 април 2016 г.
  2. а б www.filmaffinity.com // Посетен на 8 април 2016 г.
  3. www.the-numbers.com // Посетен на 8 април 2016 г.
  4. www.imdb.com // Посетен на 8 април 2016 г.
  5. а б в г д www.allocine.fr // Посетен на 8 април 2016 г.
  6. а б в г д www.metacritic.com // Посетен на 8 април 2016 г.
  7. а б в г д е ж з www.imdb.com // Посетен на 8 април 2016 г.
  8. www.virtual-history.com // Посетен на 8 април 2016 г.
  9. Номинации и награди
  10. Награди „Оскар“ (26-а церемония) (официален сайт)
  11. Филмов регистър на САЩ - 2002

Външни препратки