Поопо: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
к.
Xqbot (беседа | приноси)
м r2.7.3) (Робот: Променяне от ay:Puwpu quta на ay:Pü Pü Quta
Ред 33: Ред 33:
[[Категория:Солени езера]]
[[Категория:Солени езера]]


[[ay:Puwpu quta]]
[[ay: Pü Quta]]
[[ca:Llac Poopó]]
[[ca:Llac Poopó]]
[[cs:Poopó]]
[[cs:Poopó]]

Версия от 12:33, 25 декември 2012

Шаблон:Езеро инфо

Поопо (Шаблон:Lang-es) е безоточно солено езеро в Боливия, разположено на 130 км южно от град Оруро. Площта му е непостоянна и е средно около 2 337 км2. В езерото се влива река Десагуадеро. Това е единствената река оттичаща се от езерото Титикака. Бреговете на Поопо са заблатени, водата в езерото е мътна. От езерото се оттича единствен ручей в южна посока. Той завива на запад и водите му изчезват в солената пустиня Салар де Койпаса.

Високото надморско равнище, малката дълбочина (около 3м) , изключително сухия климат в района и ниското количество на дъждовете оказват силно влияние на нивото на водата в езерото. Максималният му обем достига да 2500 км2 и това го прави най-голямото солено езеро в Южна Америка. Поопо е място за почивка на много прелетни птици включително и фламинго.

През последният ледников период в Андите (преди около 11—13 хил. г.) езерото Поопо е било част от огромното ледниково езеро Балливян (Шаблон:Lang-es). Това езеро включвало териториите на днешните езера Поопо и Титикака и околните солени пустини.

Външни препратки