Франческо Петрарка: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.2) (Робот Добавяне: zh-min-nan:Francesco Petrarca
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.7.3) (Робот Добавяне: war:Francesco Petrarca
Ред 174: Ред 174:
[[vec:Francesco Petrarca]]
[[vec:Francesco Petrarca]]
[[vi:Francesco Petrarca]]
[[vi:Francesco Petrarca]]
[[war:Francesco Petrarca]]
[[zh:弗朗切斯科·彼特拉克]]
[[zh:弗朗切斯科·彼特拉克]]
[[zh-min-nan:Francesco Petrarca]]
[[zh-min-nan:Francesco Petrarca]]

Версия от 00:11, 2 януари 2013

Шаблон:Инфовложка ученШаблон:Инфовложка дипломат
Франческо Петрарка
Francesco Petrarca
италиански поет

Роден
Арецо
Починал
19 юли 1374 г. (69 г.)
Аркуа
ПогребанАркуа Ретрарка, Италия

РелигияКатолическа църква
Учил вУниверситет на Монпелие
Болонски университет
Литература
Жанровепоезия, проза
Известни творбиСонети за живота и смъртта на мадона Лаура
Семейство
Съпругняма
Деца2
Франческо Петрарка в Общомедия

Франческо Петрарка (на италиански Francesco Petrarca) е италиански учен, дипломат, поет и ранен хуманист. Наред с Данте Алигиери, той е смятан за един от основоположниците на Ренесанса.

Биография

Петрарка е роден в Арецо през 1304 в семейството на нотариус и прекарва ранното си детство в близкото до Флоренция село Инчиза. Баща му, Сер Петрако, е изгонен от Флоренция през 1302 (заедно с Данте) от Черните гвелфи. Петрарка прекарва голяма част от детството си в Авиньон и съседния Карпентрас, където се премества семейството му, следвайки папа Климент V, поставил през 1309 началото на Авиньонското папство. По настояване на баща си Петрарка учи право в Монпелие (1316-1320) и Болоня (1320-1326), но самият той се интересува главно от писане и латинска литература.

След смъртта на баща си през 1326, Петрарка се връща в Авиньон, където заема различни църковни служби. Тази работа му дава много време за писане. С първата си мащабна работа („Африка“, епопея на латински за римския военачалник Сципион Африкански) Франческо Петрарка придобива европейска известност. През 1341 е обявен в Рим за поет лауреат, първият човек след Античността, който получава това отличие.

Петрарка пътува много из Европа, работейки като посланик на папата. Той пише много писма, а сред видните му приятели е и Джовани Бокачо. При пътуванията си той събира стари латински ръкописи и е сред пропагандаторите на възстановяването на текстовете на древните автори. Сред находките му е първият латински превод на Омир и неизвестна дотогава сбирка от писма на Цицерон. Отричайки това, което смята за невежество на своята епоха, Петрарка създава концепцията за мрачното Средновековие, възприета и силно разкрасена от следващите поколения писатели.

На 26 април 1336 Франческо Петрарка, заедно с брат си и двама придружители, се изкачва на връх Ванту (1909 m). Доста по-късно той описва пътуването с в писмо до своя приятел Франческо Диониджи. По това време не е обичайно да се изкачват планини само заради изживяването. Затова тази дата се смята за „рожден ден на алпинизма“, а самият Петрарка (Petrarca alpinista) - за „баща на алпинизма“.

Последната част от живота си Франческо Петрарка прекарва в пътувания из Северна Италия като учен, поет и дипломат. Кариерата на Петрарка в Римокатолическата църква не му позволява да се ожени, но той е баща на две деца от една или две жени, останали неизвестни. Синът му Джовани е роден през 1337 в Авиньон, а дъщеря му Франческа - през 1343 във Воклюз. Джовани умира от чума през 1361, а Франческа се жени за Франческуоло да Бросано, по-късно изпълнител на завещанието на Петрарка.

Към 1367 Петрарка се установява в Падуа, където прекарва остатъка от живота си в религиозно съзерцание. Той умира в Аркуа през 1374.

Издания

  • Франческо Петрарка. Сонети за живота и смъртта на Мадона Лаура. С., Нов Златорог, 2011.

Външни препратки

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Petrarch в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​