Работен плот (компютри): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
MerlIwBot (беседа | приноси)
м r2.7.3) (Робот: Променяне от fa:محیط میزکار на fa:محیط رومیزی
Ред 22: Ред 22:
[[es:Entorno de escritorio]]
[[es:Entorno de escritorio]]
[[eu:Mahaigain ingurune]]
[[eu:Mahaigain ingurune]]
[[fa:محیط میزکار]]
[[fa:محیط رومیزی]]
[[fi:Työpöytäympäristö]]
[[fi:Työpöytäympäristö]]
[[fr:Environnement de bureau]]
[[fr:Environnement de bureau]]

Версия от 20:31, 13 януари 2013

Графичната среда (Шаблон:Lang-en) представлява съвкупност от приложения, които се разпространяват заедно като един цялостен пакет. Понякога тези приложения използват специализирана графична библиотека, която улеснява разработката и позволява интеграция между приложенията.

Елементи на графичната среда

Целта на една графична среда е да предостави като един цялостен пакет приложен софтуер, който изпълнява различни функции. Предимството на един такъв пакет от приложения е, че отделните части от него работят добре заедно и могат да се настройват едновременно. Всички приложения в една графична среда използват определена библиотека, която им позволява да изглеждат сходно и да работят по подобен начин. Всяка графична среда съдържа мениджър на прозорци. Той се грижи за изобразяване на прозорците на програмите и може да позволява преместване, промяна на размера и др.

Популярни графични среди

Има много графични среди. Повечето операционни системи позволяват на потребителя да избира между няколко графични среди. Най-популярните графични среди са:

  • KDE — съдържа изключително голям набор от приложения. Като недостатък може да се посочи това, че последните версии работят бавно спрямо другите графични среди.
  • GNOME — съдържа голям набор от приложения.
  • Xfce — „лека“ графична среда
  • LXDE — „лека“ графична среда