Ари: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.2) (Робот Добавяне: gl:Ara (aves)
м r2.7.3) (Робот Добавяне: ky:Ааралар
Ред 91: Ред 91:
[[hu:Ara (papagáj)]]
[[hu:Ara (papagáj)]]
[[it:Ara (genere)]]
[[it:Ara (genere)]]
[[ky:Ааралар]]
[[lt:Aros]]
[[lt:Aros]]
[[nl:Ara (geslacht)]]
[[nl:Ara (geslacht)]]

Версия от 21:42, 13 януари 2013

Ари
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Птици (Aves)
разред:Папагалоподобни (Psittaciformes)
семейство:Папагалови (Psittacidae)
подсемейство:Неотропични папагали (Arinae)
род:Ари (Ara)
Научно наименование
Ари в Общомедия
[ редактиране ]


Ара е название на група птици обединяваща шест рода от подсемейство неотропични папагали. Арите са най-големите птици сред папагалоподобните. Наброяват 22 вида папагали, от които днес съществуват 19 вида, а останалите 3 вида (кубинско, доминиканско и карибско ара) са изчезнали още в началото на 20 век поради изсичането на горите и търговията с пера. Ара са доста интелигентни птици. Могат да запомнят голям брой думи и поради това и красивите си разноцветни пера, те са едни от най-скъпите животни, като цената им често е над 1500-2000 евро.

Ареал

Папагалите ара обитават екваториалните и тропически гори на Централна и Южна Америка. По-голямата част от видовете се срещат в басейна на Амазонка и в Гвианските плата, като много са ендемити за този район. Като цяло папагалите ара се срещат само на континента. Изключение правят само островите Тринидад и Сейнт Винсент, като на втория живее само един вид. В миналото и на другите Антилски острови са се срещали ари и това са трите изчезнали вида- кубинско, доминиканско и карибско ара, които до началото на 20 век са се срещали в Куба, Хаити, Доминиканската република и някои от Малките Антили, но са изчезнали вследствие на унищожението на горите и търговията с пера в тези страни. Повечето видове обитават екваториалните гори, но има и видове, които се срещат в саваните.

Външен вид

Арите са най-големите папагали на света. Най-големият им представител е хиацинтовият ара, който достига дължина 1 метър от главата до опашката.Изключително рядък и застрашен вид. Популацията му наброява едва 300 птици,а цената им на черно достига 15 000 евро. Може би най-типично за папагалите ара е тяхното ярко оперение, което се различава при отделните видове. В украсата на перата им преобладават червени, зелени, сини, жълти и оранжеви краски. Липсва ясно изразен полов диморфизъм, оперението е еднакво при мъжките и женските индивиди. Типичен за арите е масивният и тежък клюн, който е извит дъговидно, като горната му част е по-тънка и заострена, а долната по-масивна и широка. Менюто им включва различни семена и плодове-царевица, слънчоглед, орехи, фъстъци, череши и грозде (в домашни условия) Добре е да се спомене,че в България има няколко частни ферми, в които успешно се размножават някои видове Ара, най вече синьо-жълта и зеленокрила.

Дълголетни птици

Папагалите ара са едни от най-дълголетните не само сред птиците, а и в животинският свят въобще. Някои видове могат да живеят над 70-90 години. Поради това тези папагали са обект на изследване от страна на учените, които се опитват да разберат причината, поради която ара живеят толкова дълго, тъй като геномът им е по-малък в сравнение с този на други дълголетни животни. Засега обаче тайната на дълголетието при птиците не е известна.

Видове ара

Днес съществуват 19 вида ара. В миналото са били 22, но 3 вида са изчезнали.

Източници