Цифрова телевизия: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
GrouchoBot (беседа | приноси)
Ред 84: Ред 84:
[[sl:Digitalna televizija]]
[[sl:Digitalna televizija]]
[[sv:Digital television]]
[[sv:Digital television]]
[[ta:எண்ணிமத் தொலைக்காட்சி]]
[[th:โทรทัศน์ระบบดิจิทัล]]
[[th:โทรทัศน์ระบบดิจิทัล]]
[[uk:Цифрове телебачення]]
[[uk:Цифрове телебачення]]

Версия от 19:59, 15 януари 2013

Цифровата телевизия (или дигитална телевизия) е технология за приемане и предаване на движещ се образ и звук на разстояние (телевизия) с използване на цифров сигнал, за разлика от аналоговата телевизия, която се излъчва чрез аналогов сигнал. Този тип телевизия позволява излъчването на повече телевизионни програми в определена честотна лента, а също и предоставя допълнителни услуги като субтитри, разписание на телевизионна програма(EPG), допълнителни аудио-канали, програми по заявка и платени канали.

Съвременните телевизори се произвеждат с вградени устройства за цифрова телевизия, но за приемане на цифров сигнал с обикновен (аналогов) телевизор е необходим цифров декодер.

Формати и стандарти

Цифровата телевизия поддържа различни типове стандарти и формати на картината. Излъчването може да се осъществява както в традиционните за аналоговата телевизия стандарти PAL, SECAM, NTSC, така и в High-definition (HDTV) формат - телевизия с висока разделителна способност. При HDTV предимно се използва формат на картината 16:9, за разлика от традиционния 4:3.

Според начина на разпространение на сигнала, цифровата телевизия, също като аналоговата, може да бъде ефирна наземна (приемане с обикновена антена), кабелна и сателитна телевизия.

Стандарти

Стандарти за цифрова телевизия по света

Международните стандарти за цифрова телевизия се приемат от Международната организация по стандартизация (ISO — International Organization for Standartization), обединяваща националните комитети по стандартизация на над 100 страни от цял свят. В тази организация се формират групи по отделните отрасли на техниката. Една из групите, занимаваща се със стандартите за цифрова телевизия, е групата MPEG (Motion Picture Expert Group).[1]

Друга организация, играеща значителна роля в стандартизацията, е Международният съюз по далекосъобщения (ITU — International Communication Union). Организацията дава препоръки, които впоследствие могат да бъдат преобразувани в международни или в национални стандарти от националните органи по стандартизация.

В момента съществуват следните основни стандарти:

  • DVB — европейски стандарт за цифрова телевизия.
  • ATSC — американски стандарт за цифрова телевизия.
  • ISDB — японски стандарт за цифрова телевизия.

Повечето страни в Европа, Азия и Африка са приели стандарта Digital Video Broadcasting (DVB) за разпространение на цифрова телевизия, който се подразделя на:

Цифрова телевизия в България

В България някои кабелни оператори предлагат пакети с цифрови телевизионни програми от 2003 г[2]. По данни на Комисия за регулиране на съобщенията относителният дял на абонатите на кабелна телевизия, избрали цифров сигнал, от 2008 до 2011 г. нараства от 13% на 54% [3]. Компаниите, предлагащи индивидуални системи със сателитна антена за приемане на телевизионни програми, излъчват изцяло цифров телевизионен сигнал. Някои от операторите предлагат и програми с HDTV качество.

Ефирна цифрова телевизия се излъчва експериментално в София от 2004 г. от компанията БТК, чрез нейното подразделение Национално управление "Радио и телевизионни системи"(НУРТС). През 2009 и 2010 г. лиценз за излъчване на ефирна цифрова телевизия чрез мултиплекс получават компаниите Тауърком и Хану Про[4]. Към април 2011 г. пакетът програми включва БНТ 1, bTV и TV7[5].

Преходът от аналогова към цифрова ефирна телевизия (цифровизация) в България (първоначално с краен срок 31 декември 2012 г. както и в другите страни от Европейския съюз) е отложен за 1 септември 2013 г. с промени в Закона за електронните съобщения[6]

В края на 2012 започва информационна кампания за цифровизацията[7]

Бележки

Вижте още

Външни препратки