Деление: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Xqbot (беседа | приноси)
м r2.7.3) (Робот Добавяне: as:হৰণ
Atella (беседа | приноси)
добавяне термини "знаменател", "числител"; добаваня "Дроб (математика)" във Вижте също
Ред 3: Ред 3:
Пример: <math>20 / 4 = 5\!\,</math>
Пример: <math>20 / 4 = 5\!\,</math>


Чете се „20 делено на 4 е (равно на) 5“. Първото число се нарича [[делимо]], второто - [[делител]], а резултатът - [[частно]]. Ако двете числа се делят без остатък, те се наричат „кратни“. В противен случай резултатът се представя като частно и остатък или като десетична дроб.
Чете се „20 делено на 4 е (равно на) 5“. Първото число се нарича [[делимо]] (знаменател), второто - [[делител]] (числител), а резултатът - [[частно]]. Ако двете числа се делят без остатък, те се наричат „кратни“. В противен случай резултатът се представя като частно и остатък или като десетична дроб.


== Вижте също ==
== Вижте също ==
Ред 9: Ред 9:
* [[Събиране]]
* [[Събиране]]
* [[Умножение]]
* [[Умножение]]
* [[Дроб (математика)]]
{{Математика-мъниче}}
{{Математика-мъниче}}



Версия от 17:24, 20 януари 2013

Делението е едно от четирите елементарни аритметични действия. С него се определя колко пъти едно число се съдържа в друго. Означава се със знака „:“. В калкулаторите и компютрите се използва знакът „/“.

Пример:

Чете се „20 делено на 4 е (равно на) 5“. Първото число се нарича делимо (знаменател), второто - делител (числител), а резултатът - частно. Ако двете числа се делят без остатък, те се наричат „кратни“. В противен случай резултатът се представя като частно и остатък или като десетична дроб.

Вижте също

Шаблон:Математика-мъниче