Тхимпху: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
SantoshBot (беседа | приноси)
м r2.7.3) (Робот Добавяне: or:ଥିମ୍ପୁ
м r2.7.3) (Робот: Променяне от tl:Thimphu на tl:Timbu
Ред 117: Ред 117:
[[tg:Тхимпху]]
[[tg:Тхимпху]]
[[th:ทิมพู]]
[[th:ทิมพู]]
[[tl:Thimphu]]
[[tl:Timbu]]
[[tr:Thimphu]]
[[tr:Thimphu]]
[[ug:تىمپۇ]]
[[ug:تىمپۇ]]

Версия от 21:43, 25 януари 2013

Изглед към Тхимпху

Тхимпху е столицата на Бутан. С население от около 50 000 души (2003) е най-голямото населено място в страната. Това е единствената столица в света, в която няма светофари. Въпреки че започва да се обновява, столицата е запазила своя чар, изпъстрена с ярко боядисани красиво декорирани фасади, които и придават средновековен и древен вид.

География

Тхимпху лежи в плодородната долина на р. Тхимпху Чху. Надморската му височина е 2200 м.

История

Манастирът Чери

Селището се разраства под закрилата на манастира-крепост Траши Чхое Дзонг, чиято сграда все още служи като място за срещи на Народното събрание. Дълго време Тхимпху е бил зимна столица на Бутан, а през 1962 г. става постоянно седалище на правителството. Градът се разраства към края на 20 век след бързата урбанизация на селското население.

Забележителности

Тхимпху е град, богат на будистка култура.

Точно над него се намира Траши Чхое Дзонг (Крепостта на славната регилия) - крепост-манастир, датиращ от 13 век и напълно обновен и реставриран през 1960-те год. Станала символ на столицата, крепостта приютява в себе си кабинетите на краля и главата на монашеството.

В града се намира националното училище по изобразително изкуство, където се обучават талантливи деца от цялото кралство. Друга забележителност е Националният мемориал Чойфен, където са събрани многобройни свещени картини и статуи.

Икономика

Тхимпху е основният търговски център на Бутан. Там се търгуват земеделските продукти, главно ориз, царевица и пщеница, произвеждани в околната долина, както и по терасираните хълмове.

Енергия се осигурява от водноелектрическа централа, построена през 1966 г. Индустрията на Тхимпху включва дърводобив и дърбообработване и хранопреработване.

Транспорт

Индо-бутанската магистрала открита през 1968 г. е главният маршрут, свързващ Тхимпху с Индия. В града оперират автобусни линии.