Валета: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.7.3) (Робот: Променяне от ar:البلدة на ar:لا فاليتا
м r2.7.3) (Робот: Променяне от tl:Valletta на tl:La Valeta
Ред 205: Ред 205:
[[tg:Валлетта]]
[[tg:Валлетта]]
[[th:วัลเลตตา]]
[[th:วัลเลตตา]]
[[tl:Valletta]]
[[tl:La Valeta]]
[[tr:Valletta]]
[[tr:Valletta]]
[[tt:Валлетта]]
[[tt:Валлетта]]

Версия от 04:49, 26 януари 2013

Шаблон:НМ Шаблон:Световно културно наследство Валета (на малтийски: Valletta) е столица на Малта, разположена на най-големия остров в държавата. Името на италиански е La Valetta и често може да се види изписано на български и като Ла Валета.

История

Градът е основан от великия магистър на йоанитския орден Жан Паризо дьо ла Валет през 1566 г. Историята на града е пряко свързана с рицарите от Ордена на Св. Йоан и техния осемстранен готически кръст. Съвременният облик на града е дело на италианския военен архитект Франческо Лапарели.Тъй като рицарите дълго време нямали финансови средства, за да построят града те прибягнали до заем от папа Пий и от испанския крал Филип. Италианският архитект Лапарели бил неимоверно улеснен, тъй като получил възможност да проектира града, така както го вижда, без да се съобразява с актуалното местоположение на стари постройки или пък с архитектурни планове. Това е първият в историята град построен на принципа на координатната мрежа на улиците, което позволява свежия морски въздух от двете пристанища да циркулира свободно по улиците и да действа като своего рода „средновековен климатик“. Една от най-големите забележителности на съвременната Ла Валета е сградата на парламента,която в периода между 1571-1574 е била официалната резиденция-дворец на основателя на рицарския орден на Св. Йоан-Жан Паризо дьо Ла Валет. Орденът на Св. Йоан владее укрепеното селище ла Валета до 1798г,когато града,респективно острова е завладян от французите. Две години по-късно Англия обявява Малта за своя колония.Страната остава под английски флаг до 21 септември 1964, когато обявява своята независимост, а от 1874г, Ла Валета се превръща в столица на република Малта. По време на Втората световна война, града е бомбардиран от немската авиация и търпи серизони загуби в богатия си архитектурно-сграден фонд.

Населението на Валета е около 6315 души, според приблизителна оценка от 2005 г. Градът е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1980 г.Една от най-големите туристически забележителноси на малтийската столица е катедралата "Св. Йоан Кръстител".В катедралният музей пък се съхранява световноизвестната картина на Караваджо "Обезглавяването на св. Йоан Кръстител".

Градът заема площ от 55 хектара. В него има 320 архитектурни паметника, което го прави един от най-богатите на архитектурни паметници в Европа.

Известни личности

Родени във Валета

Външни препратки

Шаблон:Европа-мъниче