Централа: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Elkost премести „Водещите предприятия“ като „Централа
ред., доб., кат.
Ред 1: Ред 1:
[[Файл:Deutsche-Bank-Frankfurt-am-Main.jpg|thumb|Водещите предприятия [[Deutsche Bank]] ([[Франкфурт на Майн]], [[Германия]])]]
[[Файл:Deutsche-Bank-Frankfurt-am-Main.jpg|мини|Централата на [[Дойче банк]]“, [[Франкфурт на Майн]], [[Германия]]]]
''Да не се бърка [[Щаб-квартира]]''


''Централата''', срещано и като '''щаб-квартира''', е основното място за управление на дадена организация. Най-често това е официалното [[седалище]] на организацията, регистрирано по надлежен ред пред компетентните власти.
'''Водещите предприятия''' — основното място за управление на една структура, напр. офиса, в който се помещава [[Висше ръководство|висшето ръководство]] на нечия фирма или предприятие, също така [[Дирекция|дирекцията]] и [[Секретариат|секретариата]], както и други важни [[администрация|административни]] разделения. Щаб-квартирата на дадена [[компания]] или на търговска, икономическа или банкова структура осъществява кординирането на всички разработки по развитието на [[Стратегия|глобални стратегии]] за [[бизнес]] и т.н. Тази структура може да бъде и международна като разглежда и решава специфични по характер въпроси и управлява икономически, политически, международно-правни и др. структури. Най-ярък пример е централата на [[ООН]], щаб-квартирата на [[НАТО]], или редица международни организации координиращи въпроси по въздухоплаване, морско право, търговия, банково кредитиране и др.


В централата се намира [[офис]]ът, в който се помещава висшето ръководство на организацията заедно със [[секретар]]иата и други важни [[администрация|административни]] подразделения. От нея се осъществя ръководството на цялата дейност на организацията.
{{Шаблон:Компания-мъниче}}
[[Категория:Бизнес]]


Тази структура може да бъде и международна, като разглежда и решава специфични по характер въпроси и ръководи икономически, политически, международно-правни и др. структури. Най-ярък пример е централата на [[Организацията на обединените нации]], както и на редица други организации, координиращи въпроси от международен интерес като въздухоплаване, морско право, търговия, банково кредитиране и др.


Във военната област централата се използват термините
* ''[[щаб]]'' (най-често от [[батальон]] нагоре) или
* ''главна квартира'' - за седалището на главното командване (обикновено на въоръжените сили на цялата страна).


{{Шаблон:Компания-мъниче}}
<!--
[[Категория:Управление]] -->
[[Категория:Държавно управление]]
[[Категория:Бизнес]]


[[be-x-old:Галаўное прадпрыемства]]
[[be-x-old:Галаўное прадпрыемства]]

Версия от 15:20, 28 януари 2013

Централата на „Дойче банк“, Франкфурт на Майн, Германия

Централата', срещано и като щаб-квартира, е основното място за управление на дадена организация. Най-често това е официалното седалище на организацията, регистрирано по надлежен ред пред компетентните власти.

В централата се намира офисът, в който се помещава висшето ръководство на организацията заедно със секретариата и други важни административни подразделения. От нея се осъществя ръководството на цялата дейност на организацията.

Тази структура може да бъде и международна, като разглежда и решава специфични по характер въпроси и ръководи икономически, политически, международно-правни и др. структури. Най-ярък пример е централата на Организацията на обединените нации, както и на редица други организации, координиращи въпроси от международен интерес като въздухоплаване, морско право, търговия, банково кредитиране и др.

Във военната област централата се използват термините

  • щаб (най-често от батальон нагоре) или
  • главна квартира - за седалището на главното командване (обикновено на въоръжените сили на цялата страна).

Шаблон:Компания-мъниче