Артър Хейли: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.7.2+) (Робот: Променяне от uk:Артур Хейлі на uk:Артур Гейлі
Ред 93: Ред 93:
[[ta:ஆர்தர் ஹெய்லி]]
[[ta:ஆர்தர் ஹெய்லி]]
[[te:ఆర్థర్ హైలీ]]
[[te:ఆర్థర్ హైలీ]]
[[uk:Артур Хейлі]]
[[uk:Артур Гейлі]]
[[ur:آرتھر ہیلی]]
[[ur:آرتھر ہیلی]]

Версия от 14:29, 29 януари 2013

Артър Хейли
Arthur Hailey
британско-канадски писател
Роден
Починал

Религияагностицизъм[1]
Семейство

Уебсайт

Артър Хейли (Шаблон:Lang-en) е британско-канадски писател прекарал по-голямата част от живота си в Канада, САЩ и Бахамските острови.

Известен е като автор на популярни романи.

Роден в Лутън, Англия, но с канадски паспорт А. Хейли е служил в Кралските военновъздушни сили от началото на Втората световна война през 1939г. до 1947г., когато отива да живее в Канада.

След като известно време работи като журналист на непълен работен ден, той става писател, окуражен от успеха на телевизионната му драма "Полет в опасност", която привлича голям зрителски интерес, и по пиесата е отпачатана книга.

През 50 те години Артър Хейли заминава за САЩ, където написва 11 романа, които се превръщат в бестселъри, по тях биват заснети филми, продадени са в 200 милионен тираж и са преведени на 38 езика в над 40 страни по целия свят.

Преди да започне да работи върху следващото си произведение, незабравимият писател си води бележки и събира достоверен материал за книгата си. Така например, преди да напише романа "Хотел", Хейли изчита цялата информация, посветена на хотелската индустрия, която успява да намери, стараейки се да предаде по-реалистично и автентично атмосферата в хотелиерският бранш.


Романите му "Летище", "Окончателна диагноза", "Колела", "Банкери", "Вечерни новини", описват живота на обикновенните хора, трудностите с които се сблъскват в ежадневието си, и героичния начин по които преодоляват несгодите, които съдбата им поднася.

В последната му книга, написана през 1997г., "Детектив", главният герой, който е сериен убиец, решава преди да седне на електрическия стол, да разголи душата си пред детектив Малкълм, вместо да отнесе тъмните си тайни в отвъдното.

Критиците му отхвърлят творбите му, като сковани, с накъсана сюжетна линия, но неговите почитатели ги опровергават, класирайки произведенията му като №1 по продажби.

След успеха на книгата му "Хотел", през 1965г. той се премества да живее в Калифорния, а през 1969г. заминава за Бахамските острови, за да избегне високите канадски и американски данъци.

СЕМЕЙСТВО

Артър Хейли се определя като късметлия, който има подкрепата на семейството си, и е благодарен на родителите си, че са го възпитали да вярва в себе си.

Израстнал в обикновенно работнически семейство, той никога не забравя корените си, и не къса нишката която го свързва с родителите му, дори когато достига грандиозен успех и е на върхът на славата.

Последните години от живота си той прекарва заедно с втората си съпруга Шийла. Двамата живеят в луксозен жилищен комплес на остров Ню Провидънс на Бахамите.

Има четирима внуци: Пол Хейли, Ема Хейли, Райън Хейли и Кристофър Хейли.



Външни препратки

Библиография

  • Runway Zero-Eight (1958)
  • The Final Diagnosis (Окончателна диагноза, 1959)
  • In High Places (Живот по върховете, 1960)
  • Hotel (Хотел, 1965)
  • Airport (Летище, 1968)
  • Wheels (Колела, 1971)
  • The Moneychangers (Банкери, 1975)
  • Overload (Свръхнатоварване, 1979)
  • Strong Medicine (Опасно лекарство, 1984)
  • The Evening News (Вечерни новини,1990)
  • Detective (Детективи, 1997)
Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Шаблон:Писател-мъниче