Войнишка река: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м няма такъв латински :)
Редакция без резюме
Ред 52: Ред 52:


[[Категория:Реки в България]]
[[Категория:Реки в България]]
[[Категория:Реки във Видинска област]]
[[Категория:Реки в Област Видин]]
[[Категория:Притоци на Дунав]]
[[Категория:Притоци на Дунав]]

Версия от 16:07, 30 януари 2013

Шаблон:Река инфо

Карта на Видинска област, на която е видна и Войнишка река

Во̀йнишка река е река в Северозападна България, Видинска област, общини Макреш, Кула и Видин, десен приток на река Дунав. Дължината ѝ, заедно с лявата съставяща я Чичилска река е 55,2 км, която ѝ отрежда 85-то място сред реките на България.

Войнишка река се образува от сливането на двете съставящи я реки: Чичилска река отляво и Короманица (Калчовец) отдясно на около 2 км югозападно от село Войница, на 88 м н.в. и на 43°54′44″ с. ш. 22°41′15″ и. д. / 43.912222° с. ш. 22.6875° и. д.. За начало на Войнишка река е приета река Дорков дол, която извира на около 850 м северозападно от връх Черноглав 858 м) в планината Бабин нос, на 664 м н.в. До село Чичил реката тече в североизточна посока, като преминава последователно през язовир "Краварски дол", село Старопатица, язовир "Полетковци", село Полетковци (в този участък се нарича Селската бара) и югоизточно от град Кула, вече под името Чичилска река. От село Чичил реката се насочва на изток, на 2 км югозападно от село Войница се съединява отдясно с река Короманица (Калчовец) и вече под името Войнишка река преминава покрай селата Буковец и Търняне и се влива на 783 км отдясно в река Дунав, на около 2 км източно от град Дунавци, на 32 м н.в., срещу остров Богдан-Сечан.

С изключение на най-долното течение на реката, което е коригирано с водозащитни диги, останалата част от теката протича в каньоновидна долина.

Площта на водосборния басейн на Войнишка река е 276 km2, като на северозапад и север граничи с водосборния басейн на река Тополовец, на юг и югоизток с басейна на река Видбол, а на запад, по билото на планината Бабин нос — с водосборният басейн на река Тимок. Основни притоци: Калчовец (десен), Добрянов дол (Иванчовец, ляв), Короманица (Калчовец, десен).

Средният многогодишен отток при село Търняне е 0,98 m3/s, като максимумът е през април-юни, а минимумът — август-октомври.

По течението на реката са разположени пет села и един град: Община Кула — селата Старопатица, Полетковци и Чичил; Община Видин — селата Буковец и Търняне и град Дунавци.

В горното ѝ течение, между селата Старопатица и Полетковци е изграден язовир "Полетковци", използващ се за напояване и водоснабдяване.

Вижте още

Източници

Външни препратки

Google. http://www.getamap.net/maps/bulgaria/vidin/_voynishkareka/