Жаирзиньо: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
JackieBot (беседа | приноси)
м r2.7.2) (Робот Добавяне: sl:Jairzinho
Yanguas (беседа | приноси)
Ред 1: Ред 1:
{{Биография инфо|
{{Биография инфо|
име= Жаирзиньо
име= Жаирзиньо
| портрет= Jaizinho World Cup 22-6-74.png
| портрет= Jairzinho World Cup 22-6-74.png
| описание= бразилски футболист
| описание= бразилски футболист
| наставка=
| наставка=

Версия от 04:12, 2 февруари 2013

Жаирзиньо
бразилски футболист

Роден
Активен периодот 1961 г. до 1982 г.
Жаирзиньо в Общомедия

Жаир Вентура Фильо (на португалски Jair Ventura Filho), по известен като Жаирзиньо (Jairzinho) е бразилски футболист, световен шампион с отбора на Бразилия през 1970 г. Роден е на 25 декември 1944 г. в Рио де Жанейро. Той е единственият футболист, отбелязал гол във всеки един мач от финалите на световно първенство по футбол, което прави през 1970 г. Въпреки своите седем гола голмайстор на това първенство става не той, а германецът Герд Мюлер (10 гола).

Жаирзиньо дебютира в професионалния футбол за клуба Ботафого (Рио да Жанейро) като ляво крило на 15-годишна възраст. Неговият любимец Гаринча, когото заменя в клуба и в националния отбор, също играе там. В първите години от своята кариера Жаирзиньо играе по-голямата част от мачовете си отляво или като централен нападател. Когато Гаринча получава контузия обаче, Жаирзиньо поема функциите му на дясно крило, на който пост се представя най-добре.

Дебютира за националния отбор на 19 години през 1964 г. срещу Португалия, когато отново Гаринча е контузен. Играе на световното първенство през 1966 г. в Англия, но за кариоките този път играе Гаринча и Жаирзиньо е поставен на позиция ляво крило. След като Гаринча се отказва от националния отбор, Жаирзиньо играе като дясно крило на световното през 1970 г. След отличното си представяне на първенството в Мексико, Жаирзиньо отива да играе в Европа за френския Марсилия. Скоро след това обаче се връща в Бразилия, където попълва редиците на Крузейро.

Отбелязва два гола на световното през 1974 г., което се оказва негово последно световно първенство. Продължава да играе обаче за Бразилия още осем години преди да дойде последния му мач на 3 март 1982 г. срещу Чехословакия, завършил 1:1. През цялата си кариера отбелязва 34 гола в 82 мача за националния отбор.

Завършва кариерата си венецуелския Португеза. След като се отказва от активна състезателна дейност Жаирзиньо става треньор и ръководи националния отбор на Габон от октомври 2003 г. Уволнен е от Габонската футболна федерация през септември 2005 г. поради незадоволителни резултати. Една от най-големите заслуги на Жаирзиньо към родния и световния футбол е откриването на таланта на Роналдо, когато той е на 14 години. Тогава Жаирзиньо е треньор на Сао Кристовао и той препоръчва Роналдо на бившия си отбор Крузейро и на младежкия национален отбор.