Прокруст: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.5.4) (Робот Добавяне: ro:Patul lui Procust
м r2.7.3) (Робот Добавяне: ml:പ്രൊക്രൂസ്റ്റസ്
Ред 30: Ред 30:
[[lt:Prokrustas]]
[[lt:Prokrustas]]
[[lv:Prokrusts]]
[[lv:Prokrusts]]
[[ml:പ്രൊക്രൂസ്റ്റസ്]]
[[nl:Procrustes]]
[[nl:Procrustes]]
[[no:Prokrustesseng]]
[[no:Prokrustesseng]]

Версия от 18:21, 2 февруари 2013

Тезей и Прокруст, атическа амфора, 570–560 пр.н.е.

Прокруст (Шаблон:Lang-el) в древногръцката митология е прякор на атинския разбойник-великан Дамаст (или Полипемон). Той подлагал пътниците на изпитание - дали ще съвпаднат с размера на неговото легло, т.нар. Прокрустово ложе. При липса на съвпадение на по-високите режел краката, а по-ниските разтеглял. Измамата се допълвала от устройството на желязното ложе - то имало две положения и Прокруст предварително го нагласял, оценявайки ръста на пътника отдалеч.

Според друга версия на мита леглата на Прокруст били две - едното късо, другото дълго, и съответно той поставял високите си жертви на късото легло, а ниските на дългото.

Героят Тезей в своето пътуване към Атина избягва клопката и слага самия Прокруст на ложето му. Поради снажната снага на Тезей, ложето било нагласено в късо положение. Затова той отрязва главата и краката на Прокруст. Това е последното изпитание на Тезей по пътя му към Атина.

Идиоматично значение

В много съвременни езици „прокрустово ложе“ е идиом за ненужно тесни ограничения с цел уеднаквяване на несравними неща, често жертващи същността на ограничавания обект.