Калина Сакскобургготска: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м м
източник
Ред 64: Ред 64:


==Българско гражданство==
==Българско гражданство==
На 1 февруари 2013 г. Сакскобургготска съобщава, че по време на среща с премиера [[Бойко Борисов]] и министърката на провосъдието [[Диана Ковачева]] е поискала българско гражданство за себе си и сина си [[Симеон-Хасан Муньос]]. <ref>http://offnews.bg/index.php/153456/kalina-poiska-grazhdanstvo-ot-bojko-vliza-v-natsionalniya-otbor</ref> Сакскобургготска е изявила желание да се състезава за България в турнири по конен спорт, изразено пред ръководителката на конната база край [[Нова Загора]] Йонка Максимова.
На 1 февруари 2013 г. Сакскобургготска съобщава, че по време на среща с премиера [[Бойко Борисов]] и министърката на провосъдието [[Диана Ковачева]] е поискала българско гражданство за себе си и сина си [[Симеон-Хасан Муньос]]. <ref>http://offnews.bg/index.php/153456/kalina-poiska-grazhdanstvo-ot-bojko-vliza-v-natsionalniya-otbor</ref> Сакскобургготска е изявила желание да се състезава за България в турнири по конен спорт, като се очаква да започне състезания с конен клуб „Макс-99“ в Нова Загора. <ref>[http://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/pravyat_kalina_novozagorka-175531.html Правят Калина новозагорка]</ref>


== Източници ==
== Източници ==

Версия от 10:33, 6 февруари 2013


Шаблон:Infobox Личност

Нейно Царско Височество Калина, Княгиня Българска и Херцогиня Саксонска е пето дете и единствена дъщеря на бившия цар (1943-1946) и министър-председател (2001-2005) на България Симеон II и на испанската благородничка Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела. Тя е от рода Сакскобургготски.

Калина Сакскобургготска е родена на 19 януари 1972 в Мадрид, Испания. Завършва френски лицей и английски колеж в Мадрид. Следва в Лондонската академия по изкуствата и филология в Германия.

Семейство

Шаблон:Династия Сакс-Кобург-Гота

На 26 октомври 2002 Сакскобургготкка сключва брак с испанския мореплавател Антонио „Китин“ Муньос Валкарсел. Бракосъчетание е извършено от софийския и пловдивския (католически) епископ Георги Йовчев в двореца „Царска Бистрица“ в Рила. На 14 март 2007 на двамата се ражда момче - Симеон-Хасан Муньос.

Симеон-Хасан Муньос е роден на 14 март 2007 г. в Университетската болница „Лозенец“ в София, България. На 23 април 2008 Симеон-Хасан е кръстен по каноните на Източноправославната църква в параклиса „Св. Иван Рилски“ на резиденцията Царска Бистрица.

Българско гражданство

На 1 февруари 2013 г. Сакскобургготска съобщава, че по време на среща с премиера Бойко Борисов и министърката на провосъдието Диана Ковачева е поискала българско гражданство за себе си и сина си Симеон-Хасан Муньос. [1] Сакскобургготска е изявила желание да се състезава за България в турнири по конен спорт, като се очаква да започне състезания с конен клуб „Макс-99“ в Нова Загора. [2]

Източници