Божествена комедия: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 51: Ред 51:
==Външни препратки==
==Външни препратки==
{{Общомедия|Divine_Comedy}}
{{Общомедия|Divine_Comedy}}

* [http://www.centocanti.it/template/contenuto.asp?IDFolder=195&LN=IT '''Божествена комедия''']{{ref-it}}
* [http://chitanka.info/lib/text/3776 '''Божествена комедия''']{{ref-bg}} - превод на [[Константин Величков]]
* [http://chitanka.info/lib/text/3776 '''Божествена комедия''']{{ref-bg}} - превод на [[Константин Величков]]
* [http://www.centocanti.it/template/contenuto.asp?IDFolder=195&LN=IT '''Божествена комедия''']{{ref-it}}
* [http://www.cummingsstudyguides.net/Guides2/DivineCom.html#Dante%20Home Материали за Божествена комедия]{{ref-en}}
* [http://www.cummingsstudyguides.net/Guides2/DivineCom.html#Dante%20Home Материали за Божествена комедия]{{ref-en}}
* [http://web.eku.edu/flash/inferno/ Dante's Inferno. A Virtual Tour of Hell] -интерактивна карта на Дантевия Ад (Flash){{ref-en}}
* [http://web.eku.edu/flash/inferno/ Dante's Inferno. A Virtual Tour of Hell] -интерактивна карта на Дантевия Ад (Flash){{ref-en}}

Версия от 13:09, 9 февруари 2013

Данте изобразен държейки копие на своята Божествена комедия, в близост до входа на Ада, седемте тераси на планината на Чистилищенто и градът Флоренция, заедно със сферите на Рая отгоре във фреска на Доменико ди Микелино.

Божествена комедия (итал. Commedia, по-късно Divina Commedia) е поема, написана от Данте Алигиери в периода 1307 - 1321 г.

Структура и сюжет

Божествена комедия е съставена от три части, Inferno (Ад), Purgatorio (Чистилище) и Paradiso (Рай), всяка от които има съответно 34, 33 и 33 песни.

Първа част, Ад, е несъмнено най-популярната и често е публикувана под заглавието Дантевият Ад. Първа песен служи като въведение към цялата Божествена комедия и така всяка част става с дължина от точно 33 песни. Числото 3 е важно, символизирано от дължината на всяка част. Също така три е и святото число на Троицата. Начинът на създаване на римата в произведението е, според много критици, за да се подскаже, че за да продължи напред, човек трябва да се върне назад. Това, че сборът на песните е точно 100, също не е случайно. И трите произведения завършват с думата "stelle" (звезди).

Поетът разказва в първо лице инициационното си пътешествие през трите дяла в царството на мъртвите, продължаващо през Страстната седмица през пролетта на 1300 г. Неговият водач през Ада и Чистилището е латинският поет Вергилий, автор на Енеида, а през Рая е Беатриче, дантевият идеал за идеалната жена. Беатриче е истинска флорентинка, с която той се запознал в детството си и на която се възхищавал отдалече.

Ад

Сюжет

Илюстрация към Божествена комедия

Поемата започва в разпети петък в годината 1300, "По средата на жизненият ни път" (Nel mezzo del cammino di nostra vita), на фона на музикалното ре. Данте е 35-годишен, на половината на библейски разрешените 70 години (Псалм 90:10), изгубен в тъмна гора, нападнат от зверове (лъв, пантера и вълчица; алегорично изображение на изкушението към грях); той не може нито да им избяга, нито да намери "прекия път" (diritta via) към спасението (символизирано от слънцето зад планината). Съзнавайки, че се съсипва, че пропада на "дълбоко място" (basso loco), където слънцето е безмълвно ('l sole tace), Данте е в крайна сметка спасен от Вергилий, след като любимата му Беатриче се е застъпила за него (Песен II) и той и Вергилий започват своето пътешествие в подземния свят.

Кръгове на Ада

  • Преддверие Данте преминава през портата на ада, над която е написана известната фраза, "Lasciate ogni speranza, voi ch'entrate" или „Надежда всяка тука оставете, вие, що пристъпвате тук“. Преди съвсем да са навлезли в ада, Данте и водачът му виждат опортюнистите - души на хора, които през целият си живот не са извършили нищо, нито добро, нито зло. Смесени с тях са Изгнаниците, които не са взели страна в бунта на ангелите (сред тях Данте разпознава или папа Целестин V или Пилат Понтийски; текстът е двусмислен). Тези души нито са в Ада, нито са извън него, но живеейки на бреговете на Ахерон, тяхното наказание е вечно да гонят едно знаме и да бъдат гонени от оси и стършели, които непрекъснато ги жилят, докато личинки и други насекоми пият от сълзите и кръвта им, стичащи се по лицата им. Това символизира жиленето на тяхната съвест.
  • Първи кръг (Лимбо). Там обитават душите на онези, които макар да са живели праведно, не са приели светото кръщение. Там Данте среща и великите философи, поети и учени на древността: Омир, Орфей, Платон, Аристотел, Диоген, Сенека, Хераклит, Птолемей, всички „велики езичници“.
  • Втори кръг. В началото седи митичният цар Минос, който съди душите и отрежда тяхното наказание според греховете им. Вторият кръг е за сладострастниците, които са постоянно въртени и блъскани в скалите от ураганен вихър, олицетворяващ сляпата сила на страстта.
  • Трети кръг.Тук са наказани душите на лакомите. Под непрестанен студен дъжд те се влачат, почти потънали в тиня и кал и ако се опитат да сe изправят, върху тях се нахвърля триглавото куче Цербер и със зъби къса месата им, докато не се върнат обратно в калта.
  • Четвърти кръг.Пазач на този кръг е Плутон. Там обитават едновременно скъперниците и прахосниците — двата порока, които носи прекомерното богатство. Те търкалят с гърди едни срещу други огромни тежести и се опитват взаимно да се избутат, като си разменят през цялото време жестоки проклятия.
  • Пети кръг. През него минава подземната река Стикс. В мътните ѝ води Данте вижда тези, чиито грях е гневът. Без покой те си нанасят жестоки удари един другиму. Вергилий обяснява на Данте, че под водата са душите на други грешници, които никога не се показват. Предполага се, че това са прегрешилите в леност.
  • Шести кръг. Шестият кръг се намира в града на демоните. Той е ограден от висока стена и те не искат да пуснат Данте вътре. С помощта на ангел поетът влиза и вижда наказанието на епикурейци и еретици. Автора не говори за създателите на нови религии (те са наказани в друг кръг), а за невярващи, безбожници, материалисти. В този кръг грешниците са наказани, като са разделени в гробове по подобие на прегрешенията, където горят в силен огън.
  • Седми кръг. Той е разделен на три по малки кръга, в които са разпределени грешниците. На входа му стои Минотавърът.
    • 1 отдел. - В него се вижда една река от кипяща кръв, в която са потопени съгрешилите срещу ближния. По брега обикалят кентаври, които не позволяват на грешниците да излязат, като ги обстрелват с огнени стрели.
    • 2 отдел. - Там са наказани самоубийците и тези, които са желали собствената си смърт. Първите са наказани, като са превърнати в сухи дървета, на които гнездят свирепите същества, наречени харпии. Вторите са наказани да бъдат гонени от бесни кучета до деня на Страшния съд.
    • 3 отдел. - Той представлява поляна, засипана с нажежен пясък, над която се сипят огнени пламъци. На поляната стоят легнали, седнали или прави тези, които са прегрешили срещу Бога, срещу природата или срещу обществото. В същия отдел на седмия кръг Данте среща още една група хора (тези извършили престъпление срещу природата) бягащи вечно в кръг, заставени от големи огнени стрели, насочени към тях. При застой на едно място грешниците биват обстрелвани от тях и заставени да стоят неподвижно на поляната 100 години.
  • Осми кръг. Наречен още „Проклетите ями“ той се състои от 10 ями, съдържащи различни по вид грешници. Всяка от ямите се намира в своя собствена долина, до която се стига по определен за това мост.
    • 1 и 2 ями — В нея се наказват тези, които са съблазнявали за своя сметка и тези, които са съблазнявали на чужд гръб. Всички те са бягали голи в долината и са шибани с големи камшици от бесовете. В тези ями Данте говори с Язон.
    • 3 яма — Там стоят тези, които са извършвали симония — търгували са със свещени предмети, продавали индулгенции и др. Те са наказани да стоят с тела, вкопани в дупки в земята, а стърчащите им крака са горели в адски пламъци. Колкото по–заровени са били, толкова по малка част от тялото им е горяла.
    • 4 яма — В този ров се наказват злоупотребилите с магии и гадания. Прегрешилите били с лица на тила вместо отпред на главата.
    • 5 яма — Там са наказани всякакъв вид продажници. Те са потопени в река от вряща смола. На брега стоят демони с вили и лъкове със стрели и гледат някои грешник да не излезе от реката.
    • 6 яма — Наказаните са лицемерите. Те са облечени със златно везани мантии, с големи качулки, които са били подплатени с олово, което ги правело невероятно тежки. В този кръг стоят и хората, виновни за Христовото разпятие. Те са били разпнати голи на земята.
    • 7 яма — В нея стоят крадците. Те са гонени от змии. От яда на змиите хората се запалват и изгарят, а после като птицата Феникс се възраждат от пепелта си.
    • 8 яма — Наказани са тези, които са причинили някому щета. Те са поставени в големи пламъци, където всеки гори поотделно. В тази яма Данте среща Одисей и Диомед.
    • 9 яма — Там са наказани хората, които приживе са сеели граждански и политически раздори. Грешниците са принудени да обикалят в ямата, докато един дявол върви и разсича телата им, които отново се възстановяват и отново биват разсечени.
    • 10 яма — Наказаните са алхимици или друг вид фалшификатори. Всички съгрешили са поразени от грозни болести, като в зависимост от фалшификацията болестта е различна, например фалшификатори на пари — водна болест (вечна жажда).
  • Девети кръг. За да се влезе в него, трябва да се премине през един вторичен кръг, в които има заровени и оковани гиганти. Един от тях прехвърля Данте и Вергилий в деветия кръг. Целия девети кръг е разделен на четири концентрични отдела.
    • 1 отдел — изменници срещу роднините
    • 2 отдел — изменници срещу отечеството
    • 3 отдел — изменници срещу приятел

- и в трите отдела наказанието е едно и също - грешниците са замръзнали до гуша във водите на река Кокит.

    • 4 отдел — Там стои Луцифер в средата и във всяка своя уста (той има три) разкъсва по един грешник, а именно Юда , Брут и Касий.

Външни препратки

Шаблон:Link FA

Шаблон:Link FA Шаблон:Link GA