Дания: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Xqbot (беседа | приноси)
м r2.7.3) (Робот: Променяне от ceb:Denmark на ceb:Dinamarka
м r2.7.1) (Робот Добавяне: ba:Дания
Ред 262: Ред 262:
[[ast:Dinamarca]]
[[ast:Dinamarca]]
[[az:Danimarka]]
[[az:Danimarka]]
[[ba:Дания]]
[[bar:Dänemark]]
[[bar:Dänemark]]
[[bat-smg:Danėjė]]
[[bat-smg:Danėjė]]

Версия от 09:35, 13 февруари 2013

Дания
      
Девиз: Guds hjælp, Folkets kærlighed, Danmarks styrke
(български: Божията помощ, любовта на народа, силата на Дания)
География и население
Площ43 098 км²

суша -42 409 км²

вода - 689 km²
(на 130-то място)
СтолицаКопенхаген
Най-голям градКопенхаген (1 173 000 души)
Официален език
Население (2009)5 511 451
(на 104-то място място)
Гъстота на нас.136 души/km²
Управление
ФормаКонституционна Монархия
Крал на ДанияФредерик X
История
Независимост
Основаване на Кралство Дания
ок. 710 година
Икономика
БВП (ППС, 2006)203.924 млрд $
([[Списък на страните по БВП|на 27-о за 2006 място]])
БВП на човек (ППС)37 000 $
ИЧРПовишение 0.944 (висок)
ВалутаДатска Крона (DKK)
Други данни
Часова зонаCET (UTC+1)(2)
CEST (UTC+2)(2)
Автомобилно движениедясно
Интернет домейн.dk
Телефонен код45(3)
ITU префиксDNK
Официален сайтwww.denmark.dk
(1): В Гренландия: гренландски, на Фарьорските острови: фарьорски, както и немски, който е признат и защитен малцинствен език в Южна Дания.
(2): На Фарьорските острови се използва GMT (UTC) през зимата и WET (UTC+1) през лятото, в Гренландия се използват от UTC-4 до UTC
(3): Фарьорските острови използват телефонен код +298, Гренландия: +299
.
Дания в Общомедия

Кралство Дания е скандинавска страна. Намира се в Северна Европа и граничи по вода с Балтийско и Северно море. Състои се от полуостров Ютланд и много островчета, датски отвъдморски територии са Гренландия и Фарьорските острови. Дания се намира на север от Германия и Полша, на югозапад от Швеция и на юг от Норвегия. Площта ѝ е 43 098 км² (без отвъдморските територии), от които 42 409 км² суша и 689 км² водна площ.

История

Хронология на главните събития


География

Дания от спътник

Общата площ на Дания е 43.094 кв.км. (без да включва Фарьорските острови и Гренландия).

Дания е разположена на полуостров Ютланд и множество острови, като 443 от тях имат имена, а 1449 от тях са с площ над 100 кв. м. Едва 72 острова са населени. Най-големите от тях са островите Фюн, Зеландия, Фалстер, Лолан, Борнхолм и др. В състава и влиза и най-големият остров в света — Гренландия, а също и доста по-малките Фарьорски и Фризийски острови. На тях живеят различни малочислени народи — фарьорци и фризийци, а на остров Гренландия живеят инуити.

Много от островите на Дания са свързани посредством мостове — Øresund Bridge свързва Зеландия с Швеция, Great Belt Bridge свързва Зеландия с Фюн и Little Belt Bridge свързва Ютландия с Фюн. Фериботни и малки самолетни линии свързват по-малките острови.

Ландшафтът на страната е нисък, практически цялата територия на страната се намира между 0 и 100 м. над морското ниво. Най-ниската точка е Ламмефьорд — -7 м., а най-високата точка — Юдинг Сковей — 173 м. Страната граничи с Балтийско на изток и Северно море на запад, като посредством пролива Скагерак на северозапад п-в Ютландия е разделен с Норвегия и пролива Категат с Швеция на североизток. Третият, най-тесен пролив между двете северни морета Йоресун разделя остров Зеландия от Южна Швеция. Остров Борнхолм се намира в Балтийско на 100 км. северно от Полша и 40км. южно от Швеция. Най-близката земя датско владение е отдалечена от острова на 150 км. Дължината на бреговата линия е 7.314 км. Единствената сухопътна граница е на юг с Германия. Дължината на границата е 68 км.

Климат

Климатът в Дания е умерен морски. Най-важен климатообразуващ фактор е Атлантическият океан. Характерно за умерения морски климат е меката зима, за разлика от умереноконтиненталния климат, където зимите са студени. Лятото е прохладно. Валежите са почти равномерно разпределени през цялата година. Максимумът на валежите е в периода юни-октомври.

Средни температури за Копенхаген
температура януари февуари март април май юни юли август септември октомври ноември декември
минимална -1° C -2° C 0° C 3° C 7° C 11° C 13° C 13° C 10° C 7° C 3° C 0° C
максимална 2° C 3° C 6° C 11° C 16° C 19° C 21° C 21° C 17° C 12° C 7° C 4° C

Държавно устройство

Сградата на парламента в Копенхаген

Дания е конституционна монархия, в която министър-председателят е глава на правителството, и с наличие на многопартийна система. Върховният орган на законодателната власт в Дания е еднокамарен парламент (Folketing), избиран за срок от 4 години от гражданите на страната навършили 18-годишна възраст. От 1953 година еднокамарният парламент се състои от 179 души (135 - избрани чрез пропорционална система, основаваща се на всеобщо гласуване в 23 избирателни района, 40 допълнителни изборни места се разпределят между партиите-участници в изборите по списъци в съотношение с общия брой на гласовете в изборите, и по едно място е избирано от Фарьорски острови и от Гренландия. Изпълнителната власт принадлежи на правителството на Дания начело с министър-председател; монархът назначава министър-председателя въз основа на препоръка от лидерите на парламентарните партии. Съдебната власт се състои от Върховен съд на Дания, има още 2 съда на втора инстанция (за Ютландия и за островите), както и по-ниски съдилища. Властта на монархът е изпълнителна и той я дели с министър-председателят.

Административно деление

Страна/Регион Население Площ (km²) Гъстота (души на km²)
Дания 5,484,723 43,094 127
Фарьорски острови (Дания) 47,017 1,399 34
Гренландия (Дания) 56,916 2,175,600 0.026

До 1 януари 2007 г. територията на Дания е била разделена на 13 административни единици наречени амти и една столична област. След извършена реформа от 2007 г. амтите са преструктурирани в 5 големи административни региона както следва:

Всяка от областите на свой ред се състои от общини, или комуни (Шаблон:Lang-da). Има и два автономни региона – Гренландия и Фарьорските острови. Двата автономни региона имат по-широко самоуправление и са представени с по две места в датския парламент.

Стопанство

Дания е високо развита индустриално-аграрна страна. В промишлеността преобладават малки и средни предприятия. Водещи отрасли са металообработване, машиностроене, хранително-вкусова, химическа, текстилна промишленост. Добива се нефт (9 млн. т годишно) и газ (5 млрд. куб. м). Селско стопанство — високо продуктивно, механизирано. Обемът на земеделската продукция и животновъдството надвишава три пъти потребностите на населението на Дания. В отрасъла са заети 6 % от трудоспособното население.

Паричната единица на Дания е кроната, която фактически е вързана към еврото. Едно евро се обменя за 7,45 датски крони, а един американски долар се обменя за 4,7 крони — приблизително. Дания отказва да смени паричната си единица след влизането в ЕС след референдум, в който едва 0,9% гласуват ЗА смяна на паричната единица.

Дания е и дом на много мултинационални компании като A. P. Moller-Maersk Group (Maersk — международно корабоплаване), Lego (детски играчки), Bang & Olufsen (hi-fi оборудване), Carlsberg (бира), Vestas (вятърни турбини), Novozymes (ензимни биотехнологии) и фармацевтични компании — Lundbeck и Novo Nordisk.

Население

Населението е 5 432 335 души(юли,2005), от тях 95,5% са датчани. Средната гъстота е 130 души на квадратен километър. Официалният език е датски. Религия: Християнство — Протестантство. Официалната и държавна църква на Дания е Евангелската Лутеранска Църква.

Култура

От епохата на викингите са останали няколко известни паметници — крепостите Трелебор (Шаблон:Lang-da), Агерсбор (Шаблон:Lang-da) и Фюркат (Шаблон:Lang-da) и Линхолм Хойе (Шаблон:Lang-da). През 10 век са построени дървени, а през 11 век каменни базилики. Най известните катедрали във Вибор и в Рибе, църквата в Калунбор и замъците Себор и Вординбор са построени в Романски стил, а катедралите в Роскиле и Оденсе в готически стил. Замъците Фредериксборг в близост до град Хилерьод и Кронбор в Хелсингьор (Елсинор), са ползвани за прототипи на действието на пиесата Хамлет от Шекспир. Едни от най-красивите сгради се строят по време на управлението на крал Кристиан IV (15881648). Това са здания в построени в стил барок, и построените малко по-късно са в стил рококо. Кралят се е възхищавал и опитвал да подражава на архитектурата в Амстердам.

Световно известната статуя на Русалката от персонажа на добре познатата ни приказка от Андерсен, е символ на страната, подобно на Айфеловата кула в Париж.

Транспорт

Моста над Ересунд

Други

Външни препратки

Шаблон:Link FA Шаблон:Link FA Шаблон:Link FA Шаблон:Link FA Шаблон:Link GA