Тении: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.7.2+) (Робот Добавяне: ceb:Cestoda
MerlIwBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: war:Cestoda
Ред 100: Ред 100:
[[uk:Цестоди]]
[[uk:Цестоди]]
[[wa:Vier solitaire]]
[[wa:Vier solitaire]]
[[war:Cestoda]]
[[zh:絛蟲綱]]
[[zh:絛蟲綱]]

Версия от 14:11, 13 февруари 2013

Тении
Taenia saginata
Taenia saginata
Класификация
царство:Животни (Animalia)
подцарство:Същински многоклетъчни (Eumetazoa)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
инфрацарство:Първичноустни (Protostomia)
(без ранг):Спиралови (Spiralia)
тип:Плоски червеи (Platyhelminthes)
клас:Тении (Cestoda)
Научно наименование
Rudolphi, 1808
Обхват на вкаменелости
Тении в Общомедия
[ редактиране ]

Тении (Cestoda, Шаблон:Lang-la - пояс, лента и oid - подобно) се наричат клас паразитни плоски червеи с начленено тяло. Известни са около 3500 вида представителите, на които напълно са загубили храносмилателната система. Някои от тях са и опасни паразити при хората. Заболяванията, които предизвикват се наричат цестодози.

Устройство

Тялото при тениите се дели на три части - главова част, наречена сколекс, шийка и начленена част - стробила. При някои цестоди тялото не е начленено. Членчетата на стробилата се наричат проглотиди. Върху сколекса се намират 4 смукала, а някои видове вместо тях имат ямички за засмукване - ботрии. Те служат за закрепване върху гостоприемника. При някои видове освен тези приспособления в предната част на сколекса се намира венец от кукички - ростелум. При други видове кукичките се намират по шийката или в стробилата. Шийката е неначленена и къса част от червея. В задната част се намира зона на нарастване, в която се образуват новите членчета. Тялото на тениите е покрито със специализирана покривна тъкан, наречена тегумент. Тя е приспособена да поглъща хранителни вещества, намиращи се в чревното съдържание на гостоприемника, а също има и защитни функции.

Телесната кухинае изпълнена с паренхим. В него се намират т.нар. варовити образувания съдържащи освен основните органични съединения и неорганични елементи като манган, калций и фосфор. Тези вещества неутрализират стомашното съдържание на организма. Липсва храносмилателна система. Хранителните вещества се приемат през цялата повърхност на тялото. Дишането е анаеробно, при което се използва натрупания в паренхима гликоген. Отделителната система е от протонефридиен тип. Нервната система е представена от двуделен ганглий разположен в сколекса. Тук се намират и осезателни власинки.

Тениите са хермафродитни организми. В проглотидите намиращи се в близост до шийката половата система се намира в процес на формиране. В средната част е функционираща, а в крайните проглотиди матката е силно разрастнала се и изпълнена с яйца. Останалите полови органи са закърнели.

Жизнен цикъл

Оплождането се извършва между членчета на два индивида, членчета от един и същи екземпляр или дори се извършва самооплождане. Още в матката от яйцето се развива ларва, наречена онкосфера. В задния си край тя има 6 кукички, а в предния са разположени жлезисти клетки. Те служат за образуването на секрет, с чиято помощ ларвата се придвижва в междинния гостоприемник. Отвън онкосферата е обвита от здрава обвивка - ембриофора. Зрелите проглотиди се откъсват от стробилата. Голяма част от тях могат да се движат попадайки в околната среда. Развитието на цестодите е придружено винаги с участието на междинен гостоприемник. Ларвната форма, която се образува в новия гостоприемник се нарича цистицеркус. Когато заразено месо с цистицеркус попадне в храносмилателната система на крайните гостоприемници образувалата се циста се разтваря и сколексът се прилепва за лигавицата на червата.

Източници

  • А. Германов, "Приложна зоология", Земиздат 1992, ISBN 954-05-0187-3, стр.48-54