Родохитон: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м форматиране: 2x интервали (ползвайки Advisor.js)
Ред 48: Ред 48:


== Източници ==
== Източници ==
*[http://hobbykafe.com/liani/rodohiton-ve-rhodochiton-otglezhdane-razmnozhavane/ Родохитон – Rhodochiton. Отглеждане. Размножаване]





Версия от 20:49, 13 февруари 2013

Родохитон
Родохитон
Родохитон
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Астериди (asterids)
разред:Устноцветни (Lamiales)
семейство:Живовлекови (Plantaginaceae)
род:Родохитон (Rhodochiton)
Научно наименование
Zucc. & Otto
Родохитон в Общомедия
[ редактиране ]

Родохитона (Шаблон:Lang-la) е храстовидна катерлива лиана от семйство Scrophulariaceae. Съществуват три вида в този род, като най-често отглеждан е Rhodochiton atrosanguineus, познат също като Rhodochiton volubilis, означаващо лилави камбанки.

Разпространение

Югозападно Мексико

Описание

Родохитона принадлежи към растителната група на лозите и лианите. На височина достига до 3 м., а на широчина до 0.60 м. Цъфти от юни до октомври. Цветове му са дълготрайни, издължени, тръбовидни, тъмно лилави цветове с камбанковидна розова „шапчица” отгоре, формирана от пет сепали. Листата са сърцевидни, зелени.

Размножаване

Чрез резници и семена. Кълняемостта е по-добра при засаждане веднага след узряването на семената и събирането им. Старите могат да не покълнат до 40 и повече дни. Събират се през лятото. Засаждат се при 15-18 °C, от март до май месец. Почвата се обеззаразява и поддържа постоянно влажна. След като премине опасността от измръзване, младите растения се аклиматизират за изнасяне на открито когато средно дневните температури достигнат минимум 15 °C. Родохитона е топлолюбив и не издържа на по-ниски температури от 10-12°C. Препоръчва се всяка година да се отглежда от семена, като едногодишно растение. Обилния цъфтеж от първата година намалява прогресивно през втората и растението обикновено загива.

Отглеждане

Светлина: От пълно до частично слънцеогряване. Предпочита източното изложение, където родохитона получава достатъчно слънчева светлина сутрин.

Почва: Богата, добре дренирана, по време на засаждане се препоръчва добавяне на хумус.

Поливане: През периода на нарастване, родохитона се нуждае от по-обилно поливане. Почвата трябва да се поддържа влажна, но не подгизнала. Леко засушаване и напълно изсъхване на субстрата се препоръчва единствено при ниски температури.

Подхранване: Ежемесечно, от март до октомври, за предпочитане с комплексен органичен тор, който се добавя с водата при поливане на всеки 20 дни или с бавнодействащи торове, в зависимост от периода на отделяне на активното вещество.

Препоръчва се да се разположи в близост до подходяща конструкция, порта или стена, за която да се прикрепи и развие. На пролет, при по-големи температурни разлики между деня и нощта и висока влажност, при отглеждане на открито, може да развие гъбични заболявания. Препоръчително е профилактично третиране със системен фунгицид, както и при пресаждане на новопоникналите от семена растения. В началото на пролетта също се препоръчва неколкократно третиране с широкоспектърен инсектицид с оглед на евнтулани вредители като листна и власеста (памуклийка) въшки. Тези профилактични мерки трябва да се спазват също при отглеждане в домашни условия.

Източници