Була: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
мРедакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
[[File:Papal.bull.JPG|мини|дясно|260п|Була издадена от папа [[Урбан VIII]], [[1637]]]]
'''Була''' е папски документ, разпоредба или послание от един папа до други църковни или държавни дейци. Булите са най-разпространени в [[средни векове|Средните векове]].
'''Була''' (от {{lang-la|bulla}} - "печат", букв."капсула") е основен [[Папа|папски]] документ със оловен (при особени случаи - със златен) печат, съдържащ разпоредба или послание от един папа до други църковни или светски дейци. Булите са най-разпространени и използвани през [[средни векове|Средните векове]], като след XV век се издават много по рядко.

== История ==
[[Файл:Bula julio2papa.jpg|мини|дясно|260п|Була издадена от папа [[Юлий II]], [[1505]]]]
Була през Средновековието наричат металния печат, по късно капсулата, в която се заключва печатът, който се подпечатват държавните актове; а така също и самият акт (императорски или папски). В последващите векове була започват да наричат само важните укази и тържествени послания на папата.

== Папски були ==
Както и [[енциклика|енцикликите]], папските були се наименуват по първите думи от текста. На печата, прикрепен към документа с червена или жълта копринена връв, се изобразява латинския [[монограм]] "SPSP" в чест на светите апостоли [[Петър (апостол)|Петър]] и [[Павел (апостол)|Павел]] с името на папата на обратната страна. От края на XVIII век печатът е заменен със съответен червен печат, положен непосредствено върху документе, макар че има и изключения - например булата на папа [[Йоан XXIII]] за свикването на [[Втори ватикански събор|Втория ватикански събор]] била с традиционен оловен печат. В съвременните були, които се скрепяват с метален печат само в особени случаи, след името на папата стои и традиционния надпис "''episcopus, servus servorum Dei''" ("[[епископ]], роб на робите Божии"). Булите се подписват от членовете на [[Римска курия|Римската курия]], обикновено от държавния секретар на Светия Престол, като най-важните були се подписват лично от самите папи.

== Известни буллы ==
{{columns-list|3|
* „[[In nomine Domini]]“ (1059)
* „[[Ex commisso nobis a Deo]]» (1136)
* „[[Omne Datum Optimum]]“ (1139)
* „[[Milites Templi]]“ (1144)
* „[[Militia Dei]]“ (1145)
* „[[Dilecti filii]]“ (1160)
* „[[Audita tremendi]]“ (1187)
* „[[Cum hora undecima]]“ (1235, 1254, 1288, 1291)<ref>Четири були с еднакви названия.</ref>
* „[[Ad extirpanda]]“ (1252, отменена 1816)
* „[[Clericis laicos]]“ (1296)
* „[[Unam Sanctam]]“ (1302)
* „[[Pastoralis Praeeminentiae]]“ (1307)
* „[[Regnans in coelis]]“ (1308)
* „[[Vox in excelso]]“ (1312)
* „[[Ad providam]]“ (1312)
* „[[In coena domini]]“ (1363)
* „[[Ad decorem militantis Ecclesiae]]“ (1475)
* „[[Summis desiderantes affectibus]]“ (1484)
* „[[Inter caetera]]“ (1493)<ref>Две були с еднакви названия („Inter caetera № 1“ и „Inter caetera № 2“).</ref>
* „[[Exsurge Domine]]“ (1520)
* „[[Sublimus Dei]]“ (1537)
* „[[Regimini militantis Ecclesiae]]“ (1540)
* „[[Inter gravissimas]]“ (1582)
* „[[Unigenitus]]“ (1713)
* „[[Sollicitudo omnium ecclesiarum]]“ (1814)
* „[[Ineffabilis Deus]]“ (1854)
* „[[Quanta cura]]“ (1864)
* „[[Ne Temere]]“ (1907)
* „[[Munificentissimus Deus]]“ (1950)
}}

== Вижте също ==
* [[Златна була (1356)]]
* [[Апостолическа конституция]]
* [[Енциклика]]
* [[Моту проприо]]
== Бележки ==
<references/>
== Външни препратки ==
{{commonscat|Bulla}}
* [http://www.newadvent.org/cathen/03052b.htm Були и послания / Католическа енциклопедия на Интернет-портала New Advent (на английски език)]
* [http://www.shc.edu/theolibrary/docs.htm Текстове на основните були на английски език на сайта на Spring Hill College (САЩ)]


{{Шаблон:Папство-мъниче}}
{{Шаблон:Папство-мъниче}}

[[Категория:Папски документи]]
[[Категория:Папски документи]]
[[Категория:Римокатолицизъм]]
[[Категория:Римокатолицизъм]]
[[Категория:История на римокатолицизма]]
[[Категория:Папство]]
[[Категория:Папство]]



Версия от 17:07, 14 февруари 2013

Була издадена от папа Урбан VIII, 1637

Була (от Шаблон:Lang-la - "печат", букв."капсула") е основен папски документ със оловен (при особени случаи - със златен) печат, съдържащ разпоредба или послание от един папа до други църковни или светски дейци. Булите са най-разпространени и използвани през Средните векове, като след XV век се издават много по рядко.

История

Була издадена от папа Юлий II, 1505

Була през Средновековието наричат металния печат, по късно капсулата, в която се заключва печатът, който се подпечатват държавните актове; а така също и самият акт (императорски или папски). В последващите векове була започват да наричат само важните укази и тържествени послания на папата.

Папски були

Както и енцикликите, папските були се наименуват по първите думи от текста. На печата, прикрепен към документа с червена или жълта копринена връв, се изобразява латинския монограм "SPSP" в чест на светите апостоли Петър и Павел с името на папата на обратната страна. От края на XVIII век печатът е заменен със съответен червен печат, положен непосредствено върху документе, макар че има и изключения - например булата на папа Йоан XXIII за свикването на Втория ватикански събор била с традиционен оловен печат. В съвременните були, които се скрепяват с метален печат само в особени случаи, след името на папата стои и традиционния надпис "episcopus, servus servorum Dei" ("епископ, роб на робите Божии"). Булите се подписват от членовете на Римската курия, обикновено от държавния секретар на Светия Престол, като най-важните були се подписват лично от самите папи.

Известни буллы

Вижте също

Бележки

  1. Четири були с еднакви названия.
  2. Две були с еднакви названия („Inter caetera № 1“ и „Inter caetera № 2“).

Външни препратки

Шаблон:Папство-мъниче