Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
NeDieu (беседа | приноси)
Ред 15: Ред 15:


== Известни възпитаници на ГПЧЕ "Ромен Ролан" ==
== Известни възпитаници на ГПЧЕ "Ромен Ролан" ==
[[Живко Тодоров]]


[[Стефан Вълдобрев]]
[[Стефан Вълдобрев]]

[[Станимир Гъмов]]


[[Иван Панев (актьор)]]
[[Иван Панев (актьор)]]
Ред 26: Ред 27:


[[Мартин Калчев]]
[[Мартин Калчев]]

[[Станимир Гъмов]]


[[Стефан Кисьов]]
[[Стефан Кисьов]]

[[Живко Тодоров]]


==Външни препратки==
==Външни препратки==

Версия от 17:12, 14 февруари 2013

Гимназия с преподаване на чужди езици (ГПЧЕ) „Ромен Ролан“ е средно езиково училище в град Стара Загора. Изучаваните в него езици са английски, френски и немски.

История

Първият директор на гимназията Кънчо Матев на празнуването на 25-годишнината на випуск 1979 (2004)

Училището e създадено през 1966 г. под името Френска езикова гимназия (ФЕГ). Това става със заповед на тогавашния министър на просветата Ганчо Ганев. Първият западен език, който се изучава е френски, а вторият английски. За първи директор на училището е назначен Кънчо Матев, който остава на този пост до 1993 година, когато се пенсионира. През учебната 1967/1968 е избран и патрона на гимназията - френският писател и хуманист Ромен Ролан.

Около средата на 70-те гимназията е преименувана на Гимназия с преподаване на френски език (ГПФЕ) най-вече по политически и идеологичски съображения. След военния преврат в Чили през 1973 година в знак на солидарност вторият западен език е сменен от английски на испански. През 1983 г. е открита първата паралелка с изучаване на английски език, а през 1985 г. се откриват още две такива. Това за пореден път води до смяна на името на гимназията, този път на Гимназия с преподаване на чужди езици (ГПЧЕ). През същата година са създадени и две паралелки с немски език. В момента съотношението е изравнено на три паралелки за всеки език - френски, английски и немски. Понастоящем директор на гимназията е Теодора Николова.

Прием

Приемът в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ става с изпит след 7-ми клас. Средният брой на приетите ученици е 230. Всички кандидати полагат два приемни изпита - по български език и литература и по математика. Крайният бал, по който се прави класацията, се образува от сбора на оценките по български език и математика от дипломата за седми клас и удвоените оценки от положените изпити.

40-годишният юбилей

През 2006 година тържествено е отбелязан 40-годишния юбилей на гимназията с двудневно честване, което включва изложба, концерт и речи на бивши и настоящи учители и ученици. На него присъства и първият директор на гимназията Кънчо Матев, един от най-обичаните директори в Стара Загора.

Известни възпитаници на ГПЧЕ "Ромен Ролан"

Стефан Вълдобрев

Станимир Гъмов

Иван Панев (актьор)

Венелин Петков

Антон Хекимян

Мартин Калчев

Стефан Кисьов

Живко Тодоров

Външни препратки