Прага: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.7.3) (Робот Добавяне: kg:Prague
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.7.3) (Робот Добавяне: new:प्राग
Ред 288: Ред 288:
[[nds:Prag]]
[[nds:Prag]]
[[nds-nl:Praag]]
[[nds-nl:Praag]]
[[new:प्राग]]
[[nl:Praag]]
[[nl:Praag]]
[[nn:Praha]]
[[nn:Praha]]

Версия от 16:28, 17 февруари 2013

Шаблон:НМ

Прага (Шаблон:Lang-cs) е столицата и най-големият град на Чехия. Населението на града през 2012 година е 1 241 273 души, което е над 10% от населението на Чешката република. Разположен е на река Вълтава. Прага е считан за един от най-красивите градове в света и е сред най-посещаваните от туристи.

Известен е с многообразната си архитектура от различни периоди - барок, рококо, готика, романтизъм, кубизъм и др.

История

„Танцуващата сграда“ на брега на река Вълтава, автори — арх. Франк Гери и арх. Владо Милунич

Прага има една от най-интересните истории в Европа и света. Още от средновековието, средището по река Вълтава се превръща в най-значимия еврейски център на стария континент извън Пиренейския полуостров. Също така, градът е признат за един от най-красивите в света и на два пъти е столица на Свещената Римска империя и седалище на императора ѝ. След края на Първата световна война и разпада на Австрийската империя възниква Чехословакия. За столица е избрана Прага. Този съюз се разпада под нацистки натиск през 1939 г. и по време на Втората световна война е създаден протекторат Бохемия и Моравия с център Прага. През 1945 г. Прага е последния град който слага оръжие пред съюзниците, като тук се окопава най-боеспособната групировка на Вермахта ведно с остатъците от РОА на генерал Андрей Власов, като след това политическия контрол върху Прага и комунистическа Чехословакия е упражняван от Съветския Съюз. През 1967 г. настъпва т. нар. Пражка пролет, която се стреми да обнови институциите с помощта на демокрацията. Ответната реакция е свързана с окупацията на Чехословакия и нейната столица през 1968 г. от войските на Варшавския договор, включително и БНА. След падането на Берлинската стена през 1989 г. Чехословакия през 1993 г. се разпада на Чехия и Словакия, и Прага остава само чешка столица, така както е било по време на ВСВ.

Административно деление

Град Прага е поделен на 22 района и 52 общини.

Общини

Население

Населението на Прага през 2008 година е 1 223 368 души.

Забележителности

Галерия

Панорамен изглед на Прага
Панорамен изглед на Прага
Панорама
Панорама
Панорама
Панорама

Побратимени градове

Прага има неясноти относно броя както на официалните така и на неофициалните партньори с други големи градове по света.[1]

Заб.: Всички години са след 1989

Партньори са:

официални:

неофициални:

Бележки

Вижте още

Външни препратки

Шаблон:Link FA

Шаблон:Link FA Шаблон:Link FA Шаблон:Link GA Шаблон:Link GA Шаблон:Link GA Шаблон:Link GA ak:Prague