Кингстън ъпон Хъл: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: el:Κίνγκστον απόν Χαλ
EmausBot (беседа | приноси)
м r2.7.2+) (Робот: Променяне от ar:كينغستون أبون هول на ar:كينغستون أبون هال
Ред 131: Ред 131:
{{Link GA|en}}
{{Link GA|en}}


[[ar:كينغستون أبون هول]]
[[ar:كينغستون أبون هال]]
[[az:Kinqston-apon-Hall]]
[[az:Kinqston-apon-Hall]]
[[be:Горад Кінгстан-апон-Хал]]
[[be:Горад Кінгстан-апон-Хал]]

Версия от 00:47, 19 февруари 2013

Шаблон:НМ

Градините на кралицата, сградата на кметството и морския музей в Хъл

Кѝнгстън ъпон Хъл [1] (Шаблон:Lang-en, произношение - /ˌkɪŋstən əpɒn ˈhʌl/, местно произношение /ˌkɪŋkstən əpɒn ˈhʊl/), най-често използвана кратка форма само Хъл, е град и автономна област в церемониалното графство Източен Райдинг на Йоркшър, Англия. Намира се на 40 км (25 мили) от Северно море по река Хъл, която се влива в естуара на Хъмбър. Градът има население от 258 700 (преброяване от 2008). Преименуван на Кингс таун ъпон Хъл (Кралски град на Хъл) от крал Едуард I през 1299 г., градът служи като пазарен център, военен порт, търговски център, риболовен и китоловен център и индустриална метрополия.

Хъл е ранен театър от Английските граждански войни в периода 1642-1651. Благодарение на своя член от парламента през XVIII век Уилям Уилбърфорс, градът се превръща и в мястото, където се разиграват събитията, водещи до премахването на робството в Британия.

Градът е уникален за Обединеното кралство, защото е единствената община, която притежава телефонна система от кремави, а не червени, телефонни кабинки. След понесените тежки поражения по време на Втората световна война Хъл преживява период от следвоенен индустриален спад, през който в града се установяват неблагоприятни резултати в областта на социалното благосъстояние, образованието и престъпността. Въпреки това Кингстън ъпон Хъл се включва в продължителна програма за икономическа регенерация и подновяване.

Култура

От културна гледна точка Хъл дава основа на няколко известни поети, включително Филип Ларкин, много от чиито поеми се развиват в града. За масите са достъпни голяма палитра от едновременно класически и поп музикални представления, докато разнообразни музеи позволяват да се хвърли поглед назад в историческото развитие на града. Всичко това заедно с бурния нощен живот и популярни фестивали на изкуствата привлича множество посетители.

Спорт

Относно спорта в града се развива професионален футбол и два ръгби клуба. Представителният футболен отбор на града се казва АФК Хъл Сити. Съществуват и множество възможности за аматьорския спорт в лицето на голям брой клубове, намиращи се в града.

Побратимени градове

Между Кингстън ъпон Хъл и следните градове е сключен Договор за приятелство и сътрудничество:

Държава Град
Сиера Леоне Фрийтаун
Япония Ниигата
САЩ Роли
Исландия Рейкявик
Холандия Ротердам
Полша Шчечин

Източници

  1. 1."Енциклопедия на братя Данчови", 1936 г., БАН.
    2."Енциклопедия А-Я" първо издание 1974 г., БАН.
    3."Български военен атлас", 1979 г., ГУГК.
    4."Географски речник на задграничните страни" 1987 г., ГУГК.
    5."Енциклопедия А-Я" второ издание 1999 г., БАН.
    6."Енциклопедия А-Я" на сайта www.znam.bg, 2003 г., БАН

Външни препратки

Шаблон:Link GA