Австрийска кухня: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
MerlIwBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: jv:Masakan Austria
м r2.7.1) (Робот Добавяне: fa:آشپزی اتریشی
Ред 39: Ред 39:
[[en:Austrian cuisine]]
[[en:Austrian cuisine]]
[[es:Gastronomía de Austria]]
[[es:Gastronomía de Austria]]
[[fa:آشپزی اتریشی]]
[[fr:Cuisine autrichienne]]
[[fr:Cuisine autrichienne]]
[[he:המטבח האוסטרי]]
[[he:המטבח האוסטרי]]

Версия от 06:42, 19 февруари 2013

Печен свински джолан.

Австрийска кухня (на немски език - Österreichische Küche) е националната кухня на Австрия, която често погрешно се свързва само с Виенската кухня. При нея има по-широката концепция, и са налице значителни регионални различия. Счита се за една от най-разнообразните и мултинационални кухни в Европа, като нейните кулинарни традиции идват още от Австро-унгарската империя[1], като се усеща силното влияние на немската (в частност от баварската), унгарската, чешката и италианската и балканската кухня.

Австрийската кухня е известна по света, особено със своите сладкиши и лакомства.

Хранене

Закуската в австрийската кухня заема важно място, и е "континентал" тип, обикновено се състои от хляб с мармалад или хлебно руло, студени меса и сирена, придружен от кафе, чай или сок.

Обедно хранене е основното за деня, но тъй като в днешни дни австрийците работят повече часове далеч от дома си, това вече не е традиция. Основното ястие в днешни дни е вечерята.

Предобедната и следобедната закуска често включва филия хляб, гарнирана със сирене или шунка и се нарича "Jause".

Виенски шницел

Месото в австрийската кухня

Най-популярните видове месо в Австрия са свинско, говеждо и пилешкото месо. Известният Виенски шницел традиционно се приготвя от телешко месо. Свинското месо се използва широко, като в много ястия се използва карантия и субпродукти, като зурлата и приготвянето на пача.

Австрийските месари използват редица специални разфасовки на месото, включително "Tafelspitz" (говеждо), и "Fledermaus" (свинско), кръстено на своята форма, която прилича на прилеп.

Австрийската кухня има много различни колбаси, като "Франкфуртер", "Дебрецинер" (по името на град Дебрецен, Унгария), "Burnwurst", "Blunzn", направени от свинско месо и кръв (вид кървавица) и "Grüne Würstl" (зелен колбас). Беконът в Австрия, се нарича "Speck", като той може да бъде опушен, осолен, с подправки и др., и се използва в много традиционни рецепти като подправка.

Ябълков щрудел

Десерти

Австрийските десерти обикновено са по-сложни. Най-известният от тях е ябълковият щрудел, приготвен от тънки слоеве тесто, в които е завит пълнеж от ябълка, обикновено смесена с канела и стафиди. Други видове щтрудел също са популярни, като например тези, с плънка от подсладена извара, наречен „Topfen“, такъв с пълнеж от вишни (Weichselstrudel), череши и щрудел с маково семе (Mohnstrudel).

Друг известен десерт е „Kaiserschmarrn“ - сладки пухкави палачинки, направени със стафиди и други плодове, разбити на парчета и поднесени с плодов компот (традиционно от сливи, наречен Zwetschkenröster) в който се потапят. Специалитет на Залцбург е вид „целувки“, нарачени „Salzburger Nocken“.

Източници