Закон за всеобщото привличане: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.2) (Робот Добавяне: pnb:نیوٹن دا کھچ دا قنون
Ред 71: Ред 71:
[[sk:Gravitačný zákon]]
[[sk:Gravitačný zákon]]
[[sl:Splošni gravitacijski zakon]]
[[sl:Splošni gravitacijski zakon]]
[[sr:Универзални закон гравитације]]
[[sr:Njutnov zakon gravitacije]]
[[sv:Newtons gravitationslag]]
[[sv:Newtons gravitationslag]]
[[ta:நியூட்டனின் ஈர்ப்பு விதி]]
[[ta:நியூட்டனின் ஈர்ப்பு விதி]]

Версия от 18:58, 23 февруари 2013

Механизъм на Нютоновия закон за всеобщото привличане; матриална точка с маса m1 привлича друга материална точка с маса m2 със сила F2 , пропорционална на произведението от двете маси и обратно пропорционална на квадрата на разстоянието (r) между тях. Величината на |F1| и |F2| е еднаква независимо от масите и разстоянието. G е гравитационната константа.

Законът на Нютон за всеобщото привличане описва гравитационното взаимодействие между две масивни тела. Той е част от класическа механика и е формулиран за пръв път във фундаменталния труд на Нютон Математически начала на натурофилософията, публикуван за пръв път на 5 юли 1687 г. В съвременната си формулировка законът гласи следното:

Всяка материална точка привлича всяка друга материална точка със сила, насочена по правата, пресичаща двете точки. Тази сила е пропорционална на произведението от двете маси и обратно пропорционално на квадрата на разстоянието между материалните точки, или казано по друг начин: "Всички тела във Вселената се привличат със сила F, която е правопропорционална на произведението от масите на телата (m1 и m2), и обратнопропорционална на квадрата от разстоянието (r) между тях":

където:

  • F е величината на силата на привличане между двете материални точки,
  • G е гравитационната константа,
  • m1 е масата на първата материална точка,
  • m2 е масата на втората материална точка,
  • r е разстоянието между двете материални точки.

В системата SI F се измерва в нютони (N), m1 и m2 — в килограми (kg), r — в метри (m), а константата G е приблизително равна на 6,67.10−11 N m2 kg-2.

Виж също

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Newton's law of universal gravitation в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​