Моцарела: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.3) (Робот Добавяне: ar:جبن الموتزاريلا
м r2.7.3) (Робот Добавяне: lt:Mocarela
Ред 43: Ред 43:
[[ku:Mozzarella]]
[[ku:Mozzarella]]
[[la:Mozzarella]]
[[la:Mozzarella]]
[[lt:Mocarela]]
[[mk:Моцарела]]
[[mk:Моцарела]]
[[nap:Muzzarella]]
[[nap:Muzzarella]]

Версия от 12:04, 26 февруари 2013

Моцарела

„Моцарела“ (на италиански mozzarella) е тип прясно и меко италианско сирене от региона Кампания.

Моцарелата не може да бъде съхранявана дълго време, затова се продава като бели топки, потопени в саламура. Най-вкусна е giornata (еднодневна), но тя може да бъде намерена само в Италия.

Класическата моцарела (mozzarella di bufala campana) се призвежда от биволско мляко (от черна биволица), в Югозападна и Централна Италия, предимно в района на град Неапол, но в наши дни това сирене се произвежда предимно от краве мляко.

Производството на сиренето започва със закваска. Следва загряване на суроватката до 80-90°С, съпровождано с бъркане, докато не се получи еластична маса, от която се отрязват топки, на които се придава различна форма (топки, питки). Тези топки се наричат mozzatura (обрезки), откъдето идва и името на сиренето. Майсторът меси сиренето, подобно на месене на тесто за хляб. Цветът на сиренето е порцеланово-бял, вътрешността е еластична и пастообразна. Има изтънчен млечно-сладък вкус.

Моцарелата е традиционна основна съставка на автентичните неаполитански пици. Консумира се още като добавка към много видове салати и запечена върху резен домат и с добавен лист босилек.