Кирил Варненски и Великопреславски: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м r2.7.3rc2) (Робот: Променяне от no:Kiril av Varna og Veliki Preslav на no:Kyrillos av Varna og Veliki Preslav
Ред 57: Ред 57:


[[de:Kiril (Metropolit)]]
[[de:Kiril (Metropolit)]]
[[no:Kiril av Varna og Veliki Preslav]]
[[no:Kyrillos av Varna og Veliki Preslav]]
[[pl:Cyryl (Kowaczew)]]
[[pl:Cyryl (Kowaczew)]]
[[ru:Кирилл (Ковачев)]]
[[ru:Кирилл (Ковачев)]]

Версия от 22:12, 1 март 2013

Варненски и Великопреславски митрополит Кирил
висш духовник от БПЦ

Роден
Богомил Петров Ковачев
8 юни 1954 г. (1954-06-08) (69 г.)
Починал
9 юли 2013 г. (59 г.)

Религияправославие
Учил вСофийска духовна семинария
Варненски и Великопреславски митрополит Кирил в Общомедия

Варненски и Великопреславски митрополит Кирил (светско име Богомил Петров Ковачев) е роден на 8 юни 1954 г.

Биография

Майката на Кирил е монахиня в Златарския манастир "Св. Петър и Павел", Шуменско. През 1968 г. той постъпва в Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски". След завършването ѝ през 1974 г. е изпратен на послушание в Рилската св. Обител, след което отбива редовната си военна служба и е изпратен да следва в Богословския факултет на Атинския университет. Монашество приема на 21 юли 1972 г., като духовен старец му става Браницкият епископ Герасим, ректор на Софийската духовна семинария , за йеродиакон ръкоположен на 17 декември 1972 г., а за йеромонах - на 14 ноември 1976 г. от духовния си старец.

В края на 1980 г. е назначен за протосингел на Сливенската св. Митрополия и възведен в сан архимандрит. През 1981 г. се дипломира в Софийската духовна академия и е изпратен на специализация в Московската духовна академия. Защитава дисертация на тема "Участието на руската църква в национално-освободителното движение на българския народ през XIX в.", заради което получава научната степен "кандидат на богословските науки", което днес се равнява на "доктор на богословието". До 1 септември 1986 г. е представител на Българската православна църква при Московската и Всерусийска патриаршия, след което е назначен за игумен на Троянската св. Обител. От декември 1987 г. е назначен за главен секретар на Светия синод и на 26 юни 1988 г. е хиротонисан за Стобийски епископ. За Варненски и Великопреславски митрополит е избран на 26 февруари 1989 г. От 1992 г. е член на Намаления състав на Св. Синод, а в периода 1994-2001 г. е Представител на Върховния църковен съвет. Автор на единствения в България „Настолен православен календар“(2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009).

След кончината на Патриарх Максим, на 10 ноември 2012 с тайно гласуване 7 от 12 присъствали митрополити го избрат за Наместник-председател на Българската православна църква до избирането на Патриарх Неофит.

Противоречия

Агент на комунистическите служби

Твърди се, че митрополит Кирил е изгонен от Атинския университет по обвинение в шпионаж в полза на България. Самият архиерей отрича да е бил сътрудник на бившата Държавна сигурност и се определя като жертва на хитро скроен заговор от завистливи монаси. На 17 януари 2012 г. обаче Комисията по досиетата обяви, че митрополит Кирил е работел за Първо главно и за Шесто управление на ДС като секретен сътрудник и агент под псевдонимите "Ковачев" и "Владислав", което означава, че архиереят е излъгал обществото.[1] Намерени са и разходни документи, според които Кирил е получавал пари срещу своите доноси.[2]. Нещо повече - Кирил е бил на длъжност в легендарното Шесто управление на Държавна сигурност, което налага атеистическия мироглед с терор и насилие.[3] В разработка на тайните служби с име "Цитаделата" митрополит Кирил е писал доноси срещу монаси от Зографския манастир. Сред докладите на Кирил срещу своите православни братя се срещат подобни цитати: "Отец Йоан е потаен човек. За него няма нищо свято освен парите. Всичко друго не го интересува. Ако прояви някое друго чувство, то е само средство да стигне до своята цел." [4] Освен пари той е получавал за дейността си и дребни подаръци като например фотоапарат. [5]

В Първо управление е бил регистриран на 29 юни 1976 г., а само няколко месеца по-късно е бил ръкоположен за йеромонах. На 1 юни 1989 г. Кирил е бил възстановен на отчет в Държавна сигурност. Това е станало само три месеца след избирането му за Варненски и Великопреславски митрополит.

Кирил е назначен за митрополит благодарение на своя чичо Христо Маринчев [6], който е генерал от Държавна сигурност и възглавява Комитета по въпросите на Българската православна църква и религиозните култове[7].

В началото на 90-те години съдейства за донасянето в България на помощи от Гръцката православна църква.

Финансови злоупотреби

Един от най-екстравагантните проекти на Варненския митрополит безспорно е този за съчетаването на SPA комплекс, духовно-просветно-рехабилитационен център и ваканционно селище. Комплек­сът ще се намира в непосредствена близост до вилата на владиката в крайбрежната местност Ваялар до двореца "Евксиноград" край Варна [8].

След предаването на бТВ Репортерите от 14 януари 2007 г., се прави предположение как митрополит Кирил създава търговски дружества, заменя апетитни църковни имоти край Албена. Свещеници заявяват, че целта е строеж на хотели и ваканционни селища на църковните земи, от които да се издържа епархията. Членовете на Църковното настоятелство (вече отменено) в с. Рогачево внасят жалба в балчишката районна прокуратура, провокирана от "опит за ограбване на имоти на българската църква и преминаването им в частни ръце" [9].

Митрополит Кирил управлява епархията си въпреки каноните и Устава на БПЦ и не позволява свободомислие сред свещениците - така например сменя цялото църковно настоятелство на с. Рогачево, уволнява и низвергва отец Любомир Попов [10] - и.д. протосингел на Варненската и Преславска митрополия в продължение на 15 години, защото проявява открито неуважение към него на публични места. За близо 20 години управление на епархията сменя няколко финансови ревизори, главни счетоводители и секретаря на митрополията [11]..

През 2011 г. митрополитът скандализира обществото с чисто нов премиерен автомобил "Линкълн MKZ Хибрид" модел 2012 г. луксозно изпълнение докато в същото време събира средства чрез медиите за довършването на новия варненски храм "Св. Прокопий Варненски". Въпреки огромното обществено недоволство архиереят не се отказва от лимузината. [12], а свещениците от епархията му се оплитат в смешни оправдания в негова защита [13]


Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Източници

Външни препратки

митрополит Йосиф Варненски и Великопреславски митрополит (26 февруари 1989 – …)