Предателство: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.2) (Робот Добавяне: hr:Izdaja, sh:Izdaja, sr:Издаја
м r2.7.2) (Робот Добавяне: cs:Zrada
Ред 45: Ред 45:
[[Категория:Етика]]
[[Категория:Етика]]


[[cs:Zrada]]
[[de:Verrat]]
[[de:Verrat]]
[[en:Betrayal]]
[[en:Betrayal]]

Версия от 00:39, 2 март 2013

Вижте пояснителната страница за други значения на Предателство.

Юда, худ. Николай Николаевич Ге, картина от 19 век

Предателството е нарушение във вярност, дълг, лоялност към кауза или личност.

Етика, религия, държавност

Според християнската етика, предателството е особено сериозен (трансцедентален) грях. В етичен план, предателството е осъдително повсеместно, като обичайно в пеналистика под предателство се имат предвид държавната измяна и изоставяне в беда.

Предателството от етична и оценъчна гледна точка може да е както осъдително, така и не. Предателството се осъжда от етична позиция на позор.

В наказателното право предателството се преследва с цялата строгост на закона, тъй като държавната измяна може да доведе до опасност за националната сигурност, живота и здравето на мнозина.

В личен план предателството е изоставяне на човек в беда, в семеен план - съпружеска изневяра (прелюбодеяние), а в религиозен - вероотстъпничество (апостасия).

В християнската култура, личност с класически сюжет за предателство е Юда Искариотски, който издал Спасителя на Синедриона за 30 сребърника, посочвайки го с целувката на Юда на стражите.

С изобретяването на термина "антисемитизъм" от Вилхелм Мар, светската омраза заменя религиозния средновековен антиюдаизъм, който търси колективна отговорност и вина в евреите за стореното богоубийство. На 14 октомври 1894 г. във Франция артилерийския капитан Алфред Драйфус е обвинен в предателство - държавна измяна. Започва "делото на века" - процеса Драйфус [1], чието отражение в седмото изкуство въвежда "голямото кино" в България.[1]

Като правило, предателят и грешникът в психологически план, по морални подбуди, изпитва угризение на съвестта, което в повечето случаи води до трайна депресия, която нерядко обуславя отключването на редица психични патологически състояния (психически заболявания).

Панорама

Източници

  1. Атали, Жак. Евреите, светът и парите, стр. 388. Рива, ISBN 954-320-002-5, 2009.

Вижте също

Външни препратки

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Предательство“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​