Халоген: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 13: Ред 13:


Халогените и техните съединения имат голямо приложение в различните отрасли на [[промишленост]]та, в лабораторната практика и другаде.
Халогените и техните съединения имат голямо приложение в различните отрасли на [[промишленост]]та, в лабораторната практика и другаде.

== Приложения ==
* ''Флуорът'' (F) се употребява главно за флуориране на органични съединения (т.е. за заменяне на водорода в тях с флуор). Също така флуорът се ползва за направата на [[тефлон]] и други труднотопими смазочни материали. Използва се и в хладилната техника. Освен свободният флуор голямо практическо значение имат водородното му съединение – [[флуороводород]]ът (HF) и много производни на последния. В райони, където [[питейна вода|питейната вода]] е с високо съдържание на флуор, зъбите на хората се оцветяват, а там, където е с прекалено ниско съдържание на флуор, рискът от често развитие на [[кариес]] сериозно нараства. Затова в детската възраст се дават профилактично таблетки флуор, а почти всички [[паста за зъби|пасти за зъби]] съдържат флуор.

* '''Хлорът''' (Cl) се използва за избелване на тъкани и хартиена маса, за обеззаразяване на водата за пиене (приблизително 1,5 g/m<sup>3</sup>) и за приготвяне на редица продукти в [[химическа промишленост|химическата промишленост]]. Някои от тях са [[солна киселина]],[[ хлориди]], [[инсектицид]]и, окислители, [[дезинфекция|дезинфектори]], избелители.

* '''Бромът''' (Br) се използва в [[медицина]]та като [[седатив|успокоително средство]]. AgBr (сребърен бромид) се използва във [[фотография]]та.

* '''Йодът''' (I) се използва много в медицината – при недостиг на йод се получава [[струма (болест)|струма (“гуша”)]] – увеличаване на [[щитовидна жлеза|щитовидната жлеза]], особено в планински райони, където водата е бедна на йод. За профилактика на това заболяване се йодира [[готварска сол|готварската сол]]. Използва се и за дезинфекция – йодна тинктура и йодасепт.

Сребърните халогениди (AgCl, AgBr, AgI)- имат интересно свойство. Под въздействието на пряка слънчева светлина, те се разлагат и се получава сребро, т.е. те са фоточувствителни. В черно-бялата фотография се използва сребърният бромид (AgBr). С него са покрити фотографската лента и фотографската хартия. Под въздействието на светлината той се разлага и потъмнява от образуваното сребро. При заснемане на изображение на обект, светлите му части отразяват по-голямо количество светлина и съответно предизвикват образуване на тъмни петна върху фотографската лента. Проявителят ускорява този процес. Фиксажът е необходим за спирането му и отстраняването на сребърният бромид. На негатива светлите части на обекта изглеждат тъмни, а тъмните - светли. При проявяването на снимката се извършват същите процеси, но тъмните петна върху филма стават светли - такива, каквито са били върху заснетия обект.

Версия от 13:17, 2 март 2013

Халогените (думата има гръцки произход) са химични елементи от главната подгрупа на VII група на периодичната система на елементите:

Халогените са газове или твърди вещества с изключение на брома, който при нормални условия е течност. С увеличаване на атомния номер се увеличава относителната атомна маса, температурата на топене и кипене, а цветът от безцветен се изменя до черен. Това са най-активните неметали. Непосредствено се съединяват с повечето елементи като образуват съответно халогениди. Голямата им реактивна способност се дължи на склонността им към присъединяване на електрон към външния електронен слой, който е незапълнен. В съединенията са едновалентни. С водорода образуват халогеноводороди.

Всички халогени са добре разтворими във вода — разтворите им са силни киселини. В природата се срещат във вид на съединения.

Халогените и техните съединения имат голямо приложение в различните отрасли на промишлеността, в лабораторната практика и другаде.