Левкопласт: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
MerlIwBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: ja:白色体
малко допълнение
Ред 1: Ред 1:
[[Image:Potato - Amyloplasts.jpg|right|thumb|210px|Амилопласт, вид левкопласт]]
[[Image:Potato - Amyloplasts.jpg|right|thumb|210px|Амилопласт, вид левкопласт]]
'''Левкопластът''' е [[Клетъчни органели|клетъчен органел]] без [[пигмент]] в растителната клетка. Той е отделен от [[цитоплазма]]та с две мембрани. В него се разполагат различни хранителни вещества ([[полизахарид]]и, [[скорбяла]]), необходими на растителната клетка да преживее неблагоприятните условия в бъдеще. Левкопластите спадат към групата растителни органели, към която се отнасят още [[хлоропласт]]ите и [[хромопласт]]ите.
'''Левкопластът''' (от [[старогръцки]]: λευκός — бял и πλαστός — налепен, оформен) е [[Клетъчни органели|клетъчен органел]] без [[пигмент]] в растителната клетка. Той е отделен от [[цитоплазма]]та с две мембрани. В него се разполагат различни хранителни вещества ([[полизахарид]]и, [[скорбяла]]), необходими на растителната клетка да преживее неблагоприятните условия в бъдеще. Левкопластите спадат към групата растителни органели, към която се отнасят още [[хлоропласт]]ите и [[хромопласт]]ите.


Левкопластите нямат пигменти и не фотосинтезират, затова са разположени в [[корен]]ите на растенията или в други не фотосинтезиращи тъкани. Основната им функция е съхраняване на скорбяла, липиди и белтъци и съответно се наричат [[амилопласт]]и, [[олейопласт]]и и [[протеинопласт]]и.
Левкопластите нямат пигменти и не фотосинтезират, затова са разположени в [[корен]]ите на растенията или в други нефотосинтезиращи тъкани. Основната им функция е съхраняване на скорбяла, липиди и белтъци и съответно се наричат [[амилопласт]]и, [[олейопласт]]и и [[протеинопласт]]и.


На български език думата левкопласт е по-разпространена в смисъла на медицински пластир (лейкопласт)
На български език думата левкопласт е по-разпространена в различен смисъл — на медицински пластир (лейкопласт - "бяла лепенка").


[[Категория:Клетъчна биология]]
[[Категория:Клетъчна биология]]

Версия от 18:31, 4 март 2013

Амилопласт, вид левкопласт

Левкопластът (от старогръцки: λευκός — бял и πλαστός — налепен, оформен) е клетъчен органел без пигмент в растителната клетка. Той е отделен от цитоплазмата с две мембрани. В него се разполагат различни хранителни вещества (полизахариди, скорбяла), необходими на растителната клетка да преживее неблагоприятните условия в бъдеще. Левкопластите спадат към групата растителни органели, към която се отнасят още хлоропластите и хромопластите.

Левкопластите нямат пигменти и не фотосинтезират, затова са разположени в корените на растенията или в други нефотосинтезиращи тъкани. Основната им функция е съхраняване на скорбяла, липиди и белтъци и съответно се наричат амилопласти, олейопласти и протеинопласти.

На български език думата левкопласт е по-разпространена в различен смисъл — на медицински пластир (лейкопласт - "бяла лепенка"). Шаблон:Растения-мъниче