Hexacorallia: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Добавяне на Категория:Мешести using HotCat
Makecat-bot (беседа | приноси)
м r2.6.5) (Робот Добавяне: uk:Шестипроменеві корали
Ред 111: Ред 111:
[[sr:Хексакоралије]]
[[sr:Хексакоралије]]
[[sv:Sexstråliga koralldjur]]
[[sv:Sexstråliga koralldjur]]
[[uk:Шестипроменеві корали]]
[[war:Zoantharia]]
[[war:Zoantharia]]

Версия от 17:00, 5 март 2013

Hexacorallia
Acropora latistella, каменен корал
Acropora latistella, каменен корал
Класификация
царство:Животни (Animalia)
подцарство:Същински многоклетъчни (Eumetazoa)
тип:Мешести (Cnidaria)
клас:Корали (Anthozoa)
подклас:Hexacorallia
Научно наименование
Hexacorallia в Общомедия
[ редактиране ]

Hexacorallia е подклас на коралите (Anthozoa), състоящ се от около 4300 вида от водни полипни организми, образуващи колонии, обикновено с 6-кратна симетрия. Той включва всички каменни корали, които са от жизненоважно значение за формирането на кораловите рифове, както и всички морски анемони, тръбни анемони и зоантарии в рамките на шест съвременни разреда.[1] Те се отличават от другия подклас на Anthozoa, Octocorallia, с шест или по-малко линии на симетрия в структурата на тялото си и отделни редове от пипала. Тези организми са формирани от отделните меки полипи, като някои живеят на колонии и могат да отделят калциев скелет. Като с всички мешести тези организми имат сложен жизнен цикъл, включващ подвижни фаза, когато те се считат за планктон, а по-късно и характерната прикрепена зряла фаза. Подкласът също така включва значимите, но изчезнали разреди на набръчканите корали и табулатните корали.

Филогения

Счита се, че Hexacorallia е монофилетичен таксон, тоест всички съдържащи се видове са произлезли от общ прародител, но някой учени смярар, че много от текущите разреди не са. Исторически Ceriantharia и Antipatharia са смятани за отделен подклас наречен Ceriantipatharia, макар че по-нови генетични изследвания, ги поставят в Hexacorallia, а Ceriantharia като най-старата, основна група.[1]

Подкласът включва важните изграждащи коралови рифове каменисти корали (Scleractinia), морски анемони (Actiniaria) и свързаните с тях тръбни анемонии (Ceriantharia) и зоантарии (Zoantharia). Antipatharia съдържа черни корали, а Corallimorpharia са сходни с анемониите. Съществуващите разреди са показани по-долу:[1]

 Hexacorallia 

Ceriantharia




Actiniaria



Antipatharia



Corallimorpharia



Scleractinia



Zoantharia




Изчезналите разреди корали са били класифицирани въз основа на калциевия скелет образуващ богат изкопаем запис. Обикновено се смята, че са близки с предците на съвременните Scleractinia и са съществували по време на палеозойската ера 570-245 млн.години:[2][3]:

  • Numidiaphyllida †
  • Kilbuchophyllida †
  • Heterocorallia †
  • Rugosa
  • Heliolitida †
  • Tabulata
  • Cothoniida †
  • Tabuloconida †

Източници

  1. а б в Daly, M. и др. The phylum Cnidaria: A review of phylogenetic patterns and diversity 300 years after Linnaeus // Zootaxa 1668. 2007-07-21. с. 1–766.
  2. Oliver, W. A., Jr. Origins and relationships of Paleozoic coral groups and the origin of the Scleractinia // Paleobiology and Biology of Corals. Columbus, Ohio, The Paleontological Society, 1996. с. 107–134.
  3. Ben Kotrc. Anthozoa: Subgroups // Fossil Groups. University of Bristol, 2005. Посетен на 2009-03-23.