PROM: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: eu:Programmable Read Only Memory
м r2.7.3) (Робот: Променяне от uk:Програмовний постійний запам'ятовувач на uk:PROM
Ред 31: Ред 31:
[[sr:Програмабилна само-за-читање меморија]]
[[sr:Програмабилна само-за-читање меморија]]
[[th:PROM]]
[[th:PROM]]
[[uk:PROM]]
[[uk:Програмовний постійний запам'ятовувач]]
[[vi:PROM]]
[[vi:PROM]]
[[zh:PROM]]
[[zh:PROM]]

Версия от 20:49, 6 март 2013

PROM (Шаблон:Lang-en) е електрически програмируема постоянна компютърна памет. Този тип памети са с малък информационен капацитет до 16 KiB и имат високо бързодействие, като времето на достъп е от порядъка на 5 до 10 ns. Характеризират се и с относително висока цена.

Записът на информация върху PROM-памети се извършва от потребителя с помощта на специални устройства - програматори. Те се програмират еднократно и биват два типа:

  • със стопяемо мостче - при запис на информация чрез програматора се пропуска кратък импулс през запомнящия елемент, чийто транзистор е отпушен, в резултат на това се загрява резистивния слой и мостчето прогаря, като прекъсва връзката между емитера и разрядната шина.
  • диодни - при програмиране се създава импулс, който създава върху един от диодите отбратно напрежение, по-високо от пробивното, в резултат на което може да се промени съхраненото състояние от логическа нула в логическа единица. В резултат на програмирането се извършва пробив върху емитерния преход и се получава структура на плаващ гейт.