Виктор Хара: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
MerlIwBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: bn:ভিক্টর হারা
JackieBot (беседа | приноси)
м r2.7.2) (Робот Добавяне: vi:Víctor Jara
Ред 88: Ред 88:
[[tr:Victor Jara]]
[[tr:Victor Jara]]
[[uk:Віктор Хара]]
[[uk:Віктор Хара]]
[[vi:Víctor Jara]]
[[zh:维克多·哈拉]]
[[zh:维克多·哈拉]]

Версия от 03:28, 7 март 2013

Виктор Хара
поет, певец, театрален режисьор, политически активист, преподавател
Информация
Роден
Виктор Лидио Хара Мартинес
Починал
СтилСантяго де Чили, Чили
Инструментивокал, китара
Активност1959 – 1973
Уебсайтhttp://www.fundacionvictorjara.cl/
Виктор Хара в Общомедия

Виктор Хара (Шаблон:Lang-es) е чилийски певец, поет, театрален режисьор, преподавател и активен политически деец. Неговото име и творчество е тясно свързано със социалистическото правителство на Салвадор Алиенде. Осакатяването и впоследствие убийството му през 1973 година след военния преврат в Чили прави Хара символ на борбата срещу подтисничеството на военния режим.

Ранни години

Виктор Хара е роден в малко градче в близост до Сантяго в бедно селско семейство. Бащата напуска семейството, когато Виктор е още малък, а майка му умира когато е на 15 години. Записва се в семинарията да учи за свещеник, но напуска църквата, за да се запише в армията. След няколко години се завръща у дома и се посвещава на музиката и театъра.

Професионално развитие

Виктор Хара започва да се занимава с фолклорна музика през 50-те години на XX-ти век, първите си записи прави през 1966-та година, а през 1970 се отдава изцяло на музикална кариера.

Политическа дейност и смърт

Взима активно участие в кампанията за президент на Салвадор Алиенде - изнася безплатни концерти и извършва благотворителна дейност, споделя възгледите на Народния Съюз (Unidad Popular), който издига кандидатурата на Салвадор Алиенде. През 1970 Алиенде печели изборите и е избран за президент на Чили, но успява да се задържи на власт само 3 години. На 11 септември 1973, военните с помощта и поддръжката на САЩ завземат властта с преврат. На 12 септември Виктор Хара е арестуван и откаран заедно с хиляди други затворници на стадиона в Сантяго (по-късно същият този стадион е преименуван на негово име). Следват побои и изтезания, при които са счупени костите на ръцете и ребрата му. Неговите похитители подигравателно му предлагат да свири на китарата си със счупени ръце. Той не свири, но пее. Бива разстрелян на 15 септември. Разрешават на жена му да прибере тялото му и след погребението тя тайно напуска страната. Хара написва последното си стихотворение през тези три дни на стадиона и успява тайно да го предаде на приятел Стадионът Чили

Външни препратки

На английски

На испански

На френски