Ново Паничарево: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Addbot (беседа | приноси)
м Bot: Migrating 4 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q1011764 (translate me)
Ред 48: Ред 48:
[[Категория: Села в Област Бургас]]
[[Категория: Села в Област Бургас]]
{{Мъниче селища в България}}
{{Мъниче селища в България}}

[[de:Nowo Panitscharewo]]
[[kk:Ново-Паничарево (Бургас облысы)]]
[[ru:Ново-Паничарево]]
[[uk:Ново-Паничарево]]

Версия от 16:02, 8 март 2013

Ново Паничарево
България
42.2875° с. ш. 27.5549° и. д.
Ново Паничарево
Област Бургас
42.2875° с. ш. 27.5549° и. д.
Ново Паничарево
Общи данни
Население1003 души[1] (15 март 2024 г.)
10,8 души/km²
Землище92,974 km²
Надм. височина68 m
Пощ. код8152
Тел. код05504
МПС кодА
ЕКАТТЕ52129
Администрация
ДържаваБългария
ОбластБургас
Община
   кмет
Приморско
Иван Гайков
(ГЕРБ; 2023)
Кметство
   кмет
Ново Паничарево
Яна Жекова
(ГЕРБ)
Ново Паничарево в Общомедия

Ново Паничарево е село в Югоизточна България. То се намира в община Приморско, Област Бургас.

География

Около Бургас.

История

Село Ново Паничарево слага началото на заселването си непосредствено след освобождаването на България от османско иго — 1879 година, е регистрирано в списъците на селищата на княжеството през 1882 г.

Неговото основно ядро от заселници идва от живущите дотогава хора в с. Паничарево (днешната местност Старо село) 6 км на юг от от селото, а същото е било заселено от живущите преди това в с. Чинакчи (днешна местност Юртя), на 5 км източно от Старо село, на югоизток — 6 км от с. Ново Паничарево. От това произтича, че основателите на с. Ново Паничарево са потомците на дедите и прадедите от с.Чинакчи.

От исторически източници и от предания от поколение на поколение е известно,че заселниците на с. Чинакчи и околните села са дошли от с. Рупките — Родопите, през 16—17 век по време на масовото подтисничество на българския народ от турските поробители. Българите в борбата си да запазят своята националност и религия, да се спасят от помехамеданчване, голяма част от тях намират спасение в дебрите на Странджа планина.Основното ядро от преселници в този край са дошли от с.Рупките и от там остава името на населяващите в този край хора като етническа група "Рупки".

Село Чинакчи е било малко, наброявало е 30—40 къщи, които били едноетажни, дървени, измазани с глина, покрити с ръжанка, с малки прозорчета. Някои от тях били направени от дъски, а гредите и другия дървен материал бил направен на длабове — били сглобяеми. Предвид голямата и хубава вековна дъбова гора наоколо, хората са сякли, дялали греди и бичили дъски на самото място. Само църквата е била изградена с високи каменни стени, покрита с керемиди, а вътре измазана с вар.

Основният поминък на хората бил скотовъдството и земеделието. Отглеждали са овце, свине, говеда, биволи и др. животни. Сеели са изключително ръж, ечемик, фий, пшеница и царевица. Почвата била слабопродуктивна, добивът нисък и хората едва осигурявали изхранването си. Занимавали се и с дърварство, отсечените дърва возели по скелите на Черноморското крайбрежие Атлиман, където ги продавали на търговци. Занимавали се и с въглищарство. Превозването извършвали с биволски и волски дървени коли при много трудни условия. По поречието на река Дуденска още се намират очертания на вади и язове от воденици където са мелели брашно.Имало също построена бичкижийница за бичене на дъски, а също така и тепавица за тупане на шаяци, аби, кебета и др. домашно тъкани изделия с които се обличали и обзавеждали.Това обстоятелство подсказва, че хората били напредничави и ползвали водата като енергиен източник макар и само през зимата, тъй като през лятото реката пресъхвала, та дори нямало вода за водопой на добитъка.[2]

Културни и природни забележителности

Редовни събития

Панаир на селото-Една седмица след Спасовден

Други

Външни препратки

Източници

  1. www.grao.bg
  2. ИСТОРИЯ НА СЕЛО НОВО ПАНИЧАРЕВО /Събрана и записана от Сотир Райков Стоилов, от с. Ново Паничарево, мой дядо, а също така голям патриот и родолюбец.

Шаблон:Мъниче селища в България