Черепово: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахнати редакции на 46.35.172.108 (б.), към версия на MICHELANGELO
Addbot (беседа | приноси)
м Bot: Migrating 2 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q4512949 (translate me)
Ред 61: Ред 61:
{{Община Харманли}}
{{Община Харманли}}
[[Категория: Села в Област Хасково]]
[[Категория: Села в Област Хасково]]

[[ru:Черепово (Болгария)]]
[[uk:Черепово]]

Версия от 22:33, 8 март 2013

Черепово
Общи данни
Население142 души[1] (15 март 2024 г.)
3,58 души/km²
Землище39,728 km²
Надм. височина399 m
Пощ. код6462
Тел. код03767
МПС кодХ
ЕКАТТЕ80552
Администрация
ДържаваБългария
ОбластХасково
Община
   кмет
Харманли
Мария Киркова
(ГЕРБ; 2015)
Черепово в Общомедия
Изглед към селото

Черепово е село в Южна България, община Харманли, Област Хасково.

География

Черепово е разположено в малка падина на западните склонове на Сакар планина. Селото лежи на пътя Харманли-Тополовград, който свързва Кърджалийски и Хасковски области с Черноморието и Бургас. Основният поминък на населението е тютюнопроизводството и животновъдството.

История

Селото е в пределите на България от 1885 г., и до 1906 г. е носело името Гюдюлери. Смята се, че името е превод от турски, и трябва да означава „място, където има много че(и)репи”, т.е. парчета от съдове.

Според преданието селото било разположено на "Голямото гробе" в местността "Сованлъка". Старото име на селото било Карач. През кърджалийския период Индже нападнал селото и изклал всички скрили се в църквата хора, след което я запалил заедно с цялото село. Спасили се само хората, които са били по къра и на кошарите. След погрома и унищожението на селото останалите живи се приютили във вековна гора, намираща се на мястото на днешното село. Там изградили ново село. Името Черепово произхожда от множеството намерени човешки черепи, открити след много години при подновената обработка на земите, принадлежали на унищоженото от Индже село.

Древни паметници

В землището на селото има следи от активен живот от хилядолетия. Съществуват множество мегалитни паметници, повечето от които долмени, могилни гробници, кромлехи. През 1903 г. полският пазач Ст. Табака показва на учените над 28 долмена и кромлехи — в м. Чаушев кладенец, Нейчова кория и др. Някои от тях били и в самото село — близо до двора на Кр. Братанов и в двора на Н. Тъпчигръков. Днес са се запазили около 18 долмена — в м. Белекет баир, в м. Голям баир и един кромлех в м. Моллова кория. Над високите скали при Каракольовата дупка се издига и Калето, която представлява тракийска крепост от предримската епоха. Намерени са и доказателства, че живот в землището на Черепово е имало и по времето на Римската и Византийска империя, както и през българското средновековие.

В землището на селото са известни четири гробища, някои от които очевидно са свързани с по-старо християнско селище в м. Юрти дере, където през 1903 г. Ст. Стратиев открива останки от стара църква, вероятно разрушена при нашествието на турците.

Османско време

През турската епоха селото обитавали както българи, така и турци. Турците живеели в горния край на селото, в Читашката махала и юртлуците, около разрушената турска джамия, чиито развалини още личат. В това време селото било нападано три пъти от кърджалиите, като особено жестоко било третото, при Карлъшката река, което било отблъснато от общите усилия на българи и турци. С това време е свързана и легендата за хайдутина Кара Кольо, който кръстосвал горите и Сакар. Тук, край Черепово, той имал скривалище, наричано и днес Каракольовата дупка, където останал да се крие, защото заболял, и бил наглеждан от череповци.

Църквата

Църквата в Черепово е строена през 1874 г. въпреки протестите на гърците пред турската власт. Първоначално в притвора на църквата организират и килийно училище, а през 1882 г. в съседство построяват и училищна сграда. Така църквата, училището и хорището, което било до самата църква, в празнични дни се изпълвала с народ.

Религии

Единствената развита религия в селото е християнството. Череповци много красиво отбелязвали християнските празници. Коледа и Нова година младежите празнували с коледуване и сурвакуване. Под съпровод на гайда се изпълнявали за всеки дом характерните за празника песни. На Сирни Заговезни децата правели огромни огньове и ги прескачали за здраве. Изстрелвали с тънка гъвкава пръчка запалени ботурници /малки дървени ракети, направени от мекиш - вид клен/.

Празници

Като остатък от вековната гора в селото все още има огромни дъбове. Най-известни са "Гурльовите дъбици", намиращи се в югоизточния край на селото, до двора на фамилията Албаневи. Под тези дъбове навремето се провеждали празници и ритуали. На Гергьовден всеки приготвял закланото агне, след което всички излизали на височината "Гергьоф черква", разположена южно над селото. Там свещеникът четял молитва, след което всички сядали на гощавка. Всеки род седял отделно, като на точно определни места за всеки род имало наслагани камъни като седалки.

Под сем. Маджарови днес се намира "Хорището" /старият център на селото/. На него се отбелязват празниците, свързани с приготвяне и ядене на курбан и играене на народни танци - право хоро, ситната /сиромашко/, бавната /чорбаджийско/, посеница /ръченица/.

Родове

От Черепово са произлезли много хайдути, потомци на стари родове. Знае се, че Маджарови, Базъкови, Бозалъкови, Вълеви и Станеви са родове от напуснатото село Карач, създали Черепово. Младите череповци не прекланяли лесно глава и много често турците били наказвани. Според преданията кърджалийският главатар Кара Фейзи бил убит от Марко Кулаксъзов, от Черепово. Много известен бил Недьо Капелата или бозаджи Недьо, който живеел в Одрин. Той бил неоспорим авторитет за турците и често ставал гарант на провинили се българи. По негово настояване през 1845 г. била построена Хаджиевата чешма, която стои и днес, с парите на хаджи Иван от Одрин, като "себа", благодеяние за жителите на Черепово.

Не по-малко известни родове били Шопови (защото са от „шоплука”, родом от Копривщица) и Попови (от Щип, Македония). Разположено близо до тогавашната българо-турска граница, в Черепово винаги е имало отворени врати за четниците на Михал Сидеров и бежанците.

Редовни събития

  • Есенен панаир

Провежда се през месец ноември, на Димитровден или най-близката събота и неделя.

  • Панаир на "Звездата"

Провежда се всяка година на 2 юни заедно с околните села - Българска поляна, Дрипчево, Главан, Хлябово, Изворово и др. Има народни песни и танци, пехливански изяви, курбан и чевермета.

Природни забележителности

Скални образувания над селото
  • Каракольовата дупка

Намира се в местността "Голямите камъни", северно от селото. Преданието говори, че в нея се е крил Кара Кольо Омарчалията - байрактар на Индже войвода.