Хетеросексизъм: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Най-яркият пример: нетеросексуалнте наричат себе си „нормални“
мРедакция без резюме
Ред 3: Ред 3:
Понятието ''хетеросексизъм'' основно се използва като алтернатива на [[хомофобия]], в смисъла й на анти-гей сантимент, а не на клинично състояние. Формата на самия термин го поставя в една група с понятия като [[сексизъм]] и [[расизъм]], с които той е и в смислова [[корелация]].
Понятието ''хетеросексизъм'' основно се използва като алтернатива на [[хомофобия]], в смисъла й на анти-гей сантимент, а не на клинично състояние. Формата на самия термин го поставя в една група с понятия като [[сексизъм]] и [[расизъм]], с които той е и в смислова [[корелация]].


Хетеросексизмът не бива да се бърка с ''[[хетероцентризъм|хетероцентризма]]'', който представлява (често подсъзнателна) [[презумпция]]та, че всички хора са хетеросексуални. Хетероцентризмът непреднамерено се е превърнал в част от ежедневието. Най-яркият пример: нетеросексуалнте наричат себе си „нормални“. Друг пример за хетероцентризъм е случая, в който жена казва, че има среща, а естествения ответен въпрос на много хора е „Как му е името?“ или „Сладък ли е?“, подхождайки с презумпцията, че срещата е хетеросексуална. Въпреки това, казалият го може да няма нищо против еднополовите интимни срещи. Това в голяма степен е обвързано със социално наложените полови роли при оформането на сексуалността (вж. [[Сексуалност#Социални аспекти|Социални аспекти на сексуалността]]).
Хетеросексизмът не бива да се бърка с ''[[хетероцентризъм|хетероцентризма]]'', който представлява (често подсъзнателна) [[презумпция]]та, че всички хора са хетеросексуални. Хетероцентризмът непреднамерено се е превърнал в част от ежедневието. Като пример за това може да послужи факта, че някои хетеросексуални наричат себе си „нормални“. Друг пример за хетероцентризъм е случая, в който жена казва, че има среща, а естествения ответен въпрос на много хора е „Как му е името?“ или „Сладък ли е?“, подхождайки с презумпцията, че срещата е хетеросексуална. Въпреки това, казалият го може да няма нищо против еднополовите интимни срещи. Това в голяма степен е обвързано със социално наложените полови роли при оформането на сексуалността (вж. [[Сексуалност#Социални аспекти|Социални аспекти на сексуалността]]).


== Вижте също ==
== Вижте също ==

Версия от 12:02, 25 юли 2006

Хетеросексизмът е вид сексизъм, защитаващ тезата, че единствено допустимото от морална и природна гледна точка сексуално поведение е хетеросексуалното поведение, т.е. сексуалното общуване между мъж и жена. Със същия термин понякога се обозначават и резултатите на тази идеология. Като синоним се използва хетеросексуализъм.

Понятието хетеросексизъм основно се използва като алтернатива на хомофобия, в смисъла й на анти-гей сантимент, а не на клинично състояние. Формата на самия термин го поставя в една група с понятия като сексизъм и расизъм, с които той е и в смислова корелация.

Хетеросексизмът не бива да се бърка с хетероцентризма, който представлява (често подсъзнателна) презумпцията, че всички хора са хетеросексуални. Хетероцентризмът непреднамерено се е превърнал в част от ежедневието. Като пример за това може да послужи факта, че някои хетеросексуални наричат себе си „нормални“. Друг пример за хетероцентризъм е случая, в който жена казва, че има среща, а естествения ответен въпрос на много хора е „Как му е името?“ или „Сладък ли е?“, подхождайки с презумпцията, че срещата е хетеросексуална. Въпреки това, казалият го може да няма нищо против еднополовите интимни срещи. Това в голяма степен е обвързано със социално наложените полови роли при оформането на сексуалността (вж. Социални аспекти на сексуалността).

Вижте също