Поревит: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Addbot (беседа | приноси)
м Bot: Migrating 10 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q2266787 (translate me)
Ред 14: Ред 14:
[[Категория:Славянски богове]]
[[Категория:Славянски богове]]
{{Славянска митология}}
{{Славянска митология}}
[[cs:Porevít]]
[[da:Porevit]]
[[en:Porewit]]
[[it:Borevit]]
[[mk:Поревит]]
[[pl:Porewit]]
[[ru:Поревит]]
[[sl:Porevit]]
[[sr:Поревит]]
[[uk:Поревіт]]

Версия от 22:20, 9 март 2013

Поревит (още Поренут, Порват, Прове) — славянски бог на дърветата, плодородието, мъжката оплодителна сила и сексуална потентност. Той е символ на мъжкото начало в зачеването на нов живот, покровител на мъжкото семе и по асоциация — на растителните семена. Името му може да се интерпретира като Плодовит, Богат на семе.

На славянския остров Руян (Рюген), в Балтийско море, имало местност Кореница, където се намирал храмът на бог Поревит. Там бил поставен негов идол, който го изобразявал с четирилика глава и още едно лице на гърдите. Петте му лица вероятно олицетворяват петте зимни месеца през които Поревит бди над земята и развиващото се в нея зърно. В древността слънчевият славянски календар се е разделял на пет зимни (неземеделски, неработни) и седем летни (земеделски, работни) месеца.

Средновековният хроникьор Хелмолд пише в своята „Славянска хроника“ (Chronicon Slavorum) за бога Прове. Славяните от Алденбургската област му отдавали почит в една дъбова гора, която била обявена за свещена. Там служели влъхви (славянски жреци) и било забранено да се ходи с оръжие или да се изричат лоши думи.

Вижте също

Източници

Тази статия се основава на материал от Вечния Славянски Огън, използван с разрешение от Огнеслав.