Метеорит: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
MerlIwBot (беседа | приноси)
м Робот Добавяне: pa:ਉਲਕਾ ਪਿੰਡ
Addbot (беседа | приноси)
м Bot: Migrating 68 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q60186 (translate me)
Ред 22: Ред 22:


{{Link FA|de}}
{{Link FA|de}}

[[ar:حجر نيزكي]]
[[ast:Meteoritu]]
[[bat-smg:Metėorits]]
[[be:Метэарыт]]
[[be-x-old:Мэтэарыт]]
[[br:Meteorit]]
[[bs:Meteorit]]
[[ca:Meteorit]]
[[cs:Meteorit]]
[[da:Meteorit]]
[[de:Meteorit]]
[[el:Μετεωρίτης]]
[[en:Meteorite]]
[[eo:Meteorŝtono]]
[[es:Meteorito]]
[[et:Meteoriit]]
[[eu:Meteorito]]
[[fa:شهاب‌سنگ]]
[[fi:Meteoriitti]]
[[fr:Météorite]]
[[gl:Meteorito]]
[[he:מטאוריט]]
[[hr:Meteorit]]
[[ht:Meteyorit]]
[[hu:Meteorit]]
[[ia:Meteorite]]
[[id:Meteorit]]
[[io:Aerolito]]
[[is:Loftsteinn]]
[[it:Meteorite]]
[[ja:隕石]]
[[jv:Meteorit]]
[[kaa:Meteorit]]
[[kk:Метеорит]]
[[ko:운석]]
[[ky:Метеорит]]
[[la:Meteorites]]
[[lb:Meteorit]]
[[lez:Алпан (астрономия)]]
[[lt:Meteoritas]]
[[lv:Meteorīts]]
[[mk:Метеорит]]
[[ms:Meteorit]]
[[mwl:Meteorito]]
[[nah:Cītlalmītl]]
[[nl:Meteoriet]]
[[nn:Meteoritt]]
[[no:Meteoritt]]
[[oc:Meteorit]]
[[pa:ਉਲਕਾ ਪਿੰਡ]]
[[pl:Meteoryt]]
[[pt:Meteorito]]
[[qu:Pachakawri rumi]]
[[ro:Meteorit]]
[[ru:Метеорит]]
[[sh:Meteorit]]
[[sk:Meteorit]]
[[sl:Meteorit]]
[[sq:Meteori]]
[[sr:Метеорит]]
[[sv:Meteorit]]
[[ta:விண்வீழ்கல்]]
[[th:อุกกาบาต]]
[[tl:Meteorita]]
[[tt:Метеорит]]
[[uk:Метеорит]]
[[vi:Vẫn thạch]]
[[zh:隕石]]

Версия от 14:49, 10 март 2013

1,47 кг метеорит от Сахара

Метеоритът (в българския народен език се срещат словосъчетанията "огнебесгур" — от огнена + небесна + сгур —, "божа сгур", "божа огнесгур", "небесна шлака" и др.) е твърдо метеорно тяло с извънземен произход, паднало върху земната повърхност (или на повърхността на друга планета или спътник). Метеоритите са с неправилна многостенна форма, със заоблени ръбове, покрити с тъмна кора и вдлъбнатини. Имат размери от няколко милиметра до няколко метра, тежат от няколко грама до няколко тона. Биват железни (>90% метал), железно-каменни (~50% метал), каменни (<10% метал). Съдържат главно силиций, алуминий, желязо, калций и кислород. Метеоритите най-често падат поединично, тъй като са неразрушили се при навлизането си в земната атмосфера тела. При падането на големи метеорити се образуват метеоритни кратери.

Метеоритите са тела, които са главно каменни или железни и падат върху земята от междупланетното пространство. Те са остатъци от метеори, които не са успели да изгорят напълно при преминаването си в земната атмосфера. При падане на такова тяло се наблюдава интензивно светещо движещо се тяло с видимо по-големи размери — това явление в астрономията се нарича болид. То може да се наблюдава и денем. Падането е съпроводено и със звук. Интересен е фактът, че нощем болидът осветява местности с километри наоколо. От съпротивлението на въздуха метеорното тяло се забавя и неговата кинетична енергия преминава в топлинна и светлинна. В резултата на това повърхностния слой на метеорита и образувалата се около него въздушна обвивка се нагрява до няколко хиляди градуса. Веществото на метеорното тяло след кипване се изпарява и частично се разпръсква на много малки капчици. Падайки почти отвесно на Земята, отломките на метеорното тяло изстиват и когато достигнат повърхността, те са само топли. На местата на падане метеорите образуват вдлъбнати, размерите и формата на които зависят от масата и скоростта на метеоритите.

Най-големият метеорит, Хоба (назовава се на местността, в която е бил намерен) югозападна Африка през 1920 г., е железен и масата му е около 60 тона а обемът ок. 9 m3.Поради своите размери той все още се намира там. Метеорити с такива големи размери падат много рядко. Обикновено масата им е от няколко стотин грама до няколко килограма. Обикновено метеоритите са съставени от същите химически елементи, каквито има и на земята. Това са следните 8 елемента: никел, магнезий, желязо, силиций, сяра, алуминий, калций и кислород. Има и други елементи, но те се срещат в много малки количества. Свързвайки се помежду си, тези елементи образуват различни минерали, повечето от които ги има на Земята, но се срещат и метеорити с неизвестни минерали.

Известни са много случаи на падане на метеорити на Земята. Най-новите известни случаи на падане на метеорити в по-новата история са падането на Тунгуския метеорит през 1908 година. и на Сихоте-алинския метеорит през 1947 година. От втория са открити около 23 тона, като теглото на отделните парчета варира от няколко десетки от грама до 1745 кг. Най-разрушителното метеоритно явление е Челябинският метеоритен взрив през 2013 година, който нанася поражения на над 3000 сгради в Челябинска област в Русия, и ранява над 1200 души.

Вижте също

Външни препратки

Шаблон:Link FA