Пергам: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: ro:Pergamon
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 48 междуезикови препратки, вече съхранявани в [http://www.wikidata.org/wiki/Wikidata:Main_Page Уикиданни], в d:q18986.
Ред 50: Ред 50:
[[Категория:Вилает Измир]]
[[Категория:Вилает Измир]]
[[Категория:Древногръцки градове]]
[[Категория:Древногръцки градове]]

[[af:Pergamon]]
[[ar:بيرغامون]]
[[be:Пергам]]
[[ca:Pèrgam]]
[[cs:Pergamon]]
[[cy:Pergamon]]
[[da:Pergamon]]
[[de:Pergamon]]
[[el:Πέργαμος]]
[[en:Pergamon]]
[[eo:Pergamo]]
[[es:Pérgamo]]
[[et:Pergamon]]
[[eu:Pergamo]]
[[fa:پرگامون]]
[[fi:Pergamon]]
[[fr:Pergame]]
[[ga:Péargamon]]
[[gl:Pérgamo]]
[[he:פרגמון]]
[[hr:Pergam]]
[[hu:Pergamon]]
[[hy:Պերգամոն]]
[[id:Pergamum]]
[[is:Pergamon]]
[[it:Pergamo]]
[[ja:ペルガモン]]
[[ka:პერგამონი]]
[[ko:페르가몬]]
[[la:Pergamum]]
[[lt:Pergamas]]
[[ms:Pergamon]]
[[nl:Pergamon]]
[[nn:Pergamon]]
[[no:Pergamon]]
[[pl:Pergamon (miasto)]]
[[pt:Pérgamo]]
[[ro:Pergamon]]
[[ru:Пергам]]
[[scn:Pergamu]]
[[sh:Pergam]]
[[sk:Pergamon]]
[[sr:Pergam]]
[[sv:Pergamon]]
[[sw:Pergamon]]
[[tr:Pergamon]]
[[uk:Пергам]]
[[zh:帕加马]]

Версия от 07:30, 11 март 2013

Панорамен изглед към Пергам

Пергам е древногръцки град (на гръцки Πέργαμος), днес Бергама̀ (на турски Bergama), съвременен град в Северозападна Турция, вилает Измир, с население около 70 000 души (2002).

История

В Пергам бива изобретен пергаментът. Градът се споменава в Библията, в книга Откровение (глава 1, стих 11).

В древногръцката митология Пергам е бил основан от сина на Андромаха и Хелен[брата на Хектор,първия мъж на Андромаха].Новородения е бил наречен Пергам в памет на Троянската цитадела,която се наричала Пергам.След смърта на Хелен,Пергам и Андромаха се преселили в Мала Азия,където Пергам основава нов град,получил своето название от името на своя основател. В Пергам е била събрана втората по величина[след Александрийската]библиотека на античния свят. Съгласно легендата,предадена от Плиний Варски,в Пергам изобретяват пергамента вследствие на забраната на египетските Птолемеи да се изнася папируса.Съдържащата по това време 200 000 книги, библиотека е била превзета и изнесена в Римски Египет от Марк Антоний. Разкопките на Пергам са се водили от немските археолози Карл Хуман и Ернст Курциус през 1878-1886,1900-1906 и през следващите години.На равнината са се съхранили руините на римския град,сред които се откроява Червената зала от времената на "славните императори". Елинистичният Пергам е бил обкръжен от здрава стена с така наречените Врати на Евмен. Над града господствал акропол,разположен в живописна композиция на тераси;на горните площадки се намирали дворците на пергамските царе и арсенала,малко по-ниско -светилището на Атина Никефора. Близо до него във втората половина на трети век пр.н.е. били поставени забележителни със своята реалистична изразителност статуи,а също така и изображения на гали. Други градски забележителности били -библиотеката,храма на Деметра,голям олтар на Зевс,театъра. В Пергам са намерени едни от най-древните душ кабини.При разкопките са открити цял комплекс душове. Тук са използвали седем нива на душови инсталации.Водата се е изливала върху хората отгоре от инсталационната система,а след това е текла в другото къпално помещение и така стигайки до последното,откъдето попадала в отводнителната система.

Известни личности

Родени в Пергам
Починали в Пергам
Свързани с Пергам

Побратимени градове

Шаблон:Древна Гърция-мъниче Шаблон:Турция-гео-мъниче