Алексий IV Ангел: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Xqbot (беседа | приноси)
м r2.7.3) (Робот Добавяне: sq:Aleksi i IV Angjelo
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 32 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q37069.
Ред 59: Ред 59:
[[Категория:Ангели (фамилия)|{{PAGENAME}}]]
[[Категория:Ангели (фамилия)|{{PAGENAME}}]]
V
V

[[als:Alexios IV. (Byzanz)]]
[[an:Aleixo IV Ánchel]]
[[ca:Aleix IV Àngel]]
[[cs:Alexios IV. Angelos]]
[[da:Alexios 4. (Østrom)]]
[[de:Alexios IV. (Byzanz)]]
[[diq:Aleksios IV]]
[[el:Αλέξιος Δ΄ Άγγελος]]
[[en:Alexios IV Angelos]]
[[es:Alejo IV Ángelo]]
[[fa:آلکسیوس چهارم]]
[[fi:Aleksios IV Angelos]]
[[fr:Alexis IV Ange]]
[[gl:Aleixo IV Anxo]]
[[hu:IV. Alexiosz bizánci császár]]
[[it:Alessio IV Angelo]]
[[ja:アレクシオス4世アンゲロス]]
[[ko:알렉시오스 4세]]
[[la:Alexius IV Angelus]]
[[ml:അലക്സിയസ് IV]]
[[nl:Alexios IV Angelos]]
[[pl:Aleksy IV Angelos]]
[[pt:Aleixo IV]]
[[ro:Alexios a IV-lea Angelos]]
[[ru:Алексей IV Ангел]]
[[sl:Aleksej IV. Angel]]
[[sq:Aleksi i IV Angjelo]]
[[sr:Алексије IV Анђео]]
[[sv:Alexios IV Angelos]]
[[th:จักรพรรดิอเล็กซิออสที่ 4 อันเจลอส]]
[[tr:IV. Aleksios Angelos]]
[[uk:Олексій IV Ангел]]

Версия от 19:50, 12 март 2013

Алексий IV Ангел
византийски император
Алексий IV Ангел
Управление1203 - 1204
НаследилАлексий III Ангел
НаследникНиколай Канава ?
Лични данни
Роден
ок. 1182
Починал
Семейство
ДинастияДинастия на Ангелите
БащаИсак II Ангел
Алексий IV Ангел в Общомедия

Алексий IV Ангел (Шаблон:Lang-el) (ок. 1182-8 февруари 1204) е византийски император от август 1203 г. до януари 1204 г., по времето на Четвъртия кръстоносен поход.

Предистория

През 1185 г. Исак II Ангел извършва държавен преврат, отстранява Андроник Комнин и поставя началото на нова династия - Ангелите, през управлението на която Византийската империя се намира в криза и упадък. Алексий IV Ангел е син на император Исак II Ангел и първата му жена Ирина.

Чичо по бащина линия на Алексий IV Ангел е император Алексий III Ангел, който на свой ред също узурпира трона, след като детронира, арестува и ослепява брат си Исак II Ангел през януари 1195 година.

Възкачване

Младият Алексий IV, който е престолонаследник, бяга при кръстоносците на Енрико Дандоло във Венеция, където се подготвя кръстоносен поход срещу мюсюлманите към Светите земи. Алексий им обещава, че ще получат 200 хиляди сребърника - половината от императорското съкровище, ако върнат него и баща му на трона като съвладетели.

През август 1203 г. кръстоносците се явяват пред стените на Константинопол. При вида на кръстоносната войска настъпваща срещу него, Алексий III избягва от столицата, кaто със себе си взема повечето от императорското съкровище. В Константинопол се възцаряват Алексий IV, заедно с ослепеният му баща Исаак II.

Управление

След като се възкачва на трона Алексий IV издига ослепения си баща Исак II Ангел за свой съвладетел. Новият василевс обаче не разполага със солидна подкрепа сред населението, негодуващо срещу чужденците кръстоносци които безчинстват из града.

Скоро става ясно, че тъй като хазната е празна, Алексий не може да изплати на кръстоносната войска сумата която е обещал. За да събере пари императора е принуден да конфискува имуществото на противниците си, плячкосва градовете в Тракия и дори претопява църковни скъпоценности. Поради неизпълнените обещания кръстоносците се отдават на грабеж и своеволия. Алексий IV заповядва срещу венецианския флот да бъдат пуснати запалени кораби, но опита е неуспешен и това допълнително разгневява бившите му съюзници. В столицата започват вълнения и изстъпления сред народа, тълпите започват да убиват всеки срещнат чужденец, а в Мала Азия Трапезунд се отцепва като независима държава.

За да спаси короната си, Алексий IV праща висшия сановник Алексий Дука Мурзуфул да преговаря с кръстоносците, които на свой ред трябва да разбият въстанниците в града. Мурзуфул, обаче се противопоставя на това и в крайна сметка се възползва от бунта за да се провъзгласи за император.

В храма Света София се събира синклит, който низвегира Алексий IV и баща му. За нов император е избран Николай Канава (неофициално Николай I). Народа одобрява новия император но аристокрацията отказва да го признае. Възползвайки се от това Алексий V Дука Мурзуфул става император. В настъпилият хаос Алексий IV е заловен и удушен от византийските бунтовници (февруари 1204 г.).

Последствия

Последствията от управлението на Алексий IV Ангел са катастрофални. Неизплащането на дължимите на кръстоносците суми дава причина те да завладеят Константинопол през 1204 г., като го държат повече от 57 години, през които Византия не съществува като единна държава.

От друга страна управлението му води до свалянето на династията на Ангелите от Алексий V Дука Музруфул. Ако погледнем предшественика му - Алексий III Ангел и баща му Исак II Ангел можем да кажем, че цялото управление на династията е съпроводено с чести войни, които завършват катастрофално за империята (виж Въстание на Асен и Петър).

Литература

  • Angold, Michael, The Fourth Crusade (London and New York, 2004).
  • Brand, C.M., 'A Byzantine Plan for the Fourth Crusade', Speculum, 43 (1968), pp. 462–75.
  • Harris, Jonathan, Byzantium and the Crusades (London and New York, 2003).


Алексий III Ангел Византийски император (1203 – 1204) юридически Николай Канава
фактически Алексий V Дука Мурзуфул

V