Амадок I: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот: Променяне от el:Μήτοκος Α' на el:Μήτοκος Α΄
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 11 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q610906.
Ред 27: Ред 27:
[[Категория:Царе на одрисите‎]]
[[Категория:Царе на одрисите‎]]
[[Категория:Тракийски царе]]
[[Категория:Тракийски царе]]

[[ca:Amadocos I]]
[[el:Μήτοκος Α΄]]
[[en:Amadocus I]]
[[es:Amádoco I]]
[[fa:آمادوکوس اول]]
[[it:Amadoco I]]
[[pl:Amadokos I]]
[[pt:Medoc I]]
[[ru:Амадок I]]
[[sh:Amadok I]]
[[sr:Амадок I]]

Версия от 19:57, 12 март 2013

Вижте пояснителната страница за други личности с името Амадок.

Амадок I
цар на одрисите
Роден
Починал
Семейство
БащаСпарадок
Братя/сестриСевт I
ДецаХебризелм

Аматок I (Аматок, Амадок, Медок; Шаблон:Lang-la, Шаблон:Lang-gr) е тракийски владетел на одрисите от първата половина на 5 век пр.н.е. през 410 – 390 пр.н.е. Появата му на политическата сцена се отнася към 407 г. пр.н.е.. Родословието му е неизвестно.

Аматок е наречен от Ксенофонт в Анабазис“ „Горен цар“; „сегашният цар“, „цар на одрисите“, а Исократ го определя като „стария“. По време на своето управление Аматок успява да запази стабилността и авторитета на Одриската държава; води дипломатична политика. Сече сребърни и бронзови монети в монетарницата в Маронея. Част от заслугите му са свързани с подобряването на отношенията с Атина посредством установяването на приятелски отношения с Алкивиад и задълбочаване на сътрудничеството между двете страни.

Първоначално Аматок покровителства сина на своя парадинаст МесадСевт, но впоследствие влиза в конфликт с него. Отношенията между двамата се изострят. Причина за това се оказва разминаването в политическите интереси и нарасналият стремеж на съуправителя за самостоятелно управление. Аматок се опитва да наблюдава и контролира действията на Севт, но впоследствие парадинастът се оказва в основата на заговор срещу владетеля. При така създалата се обстановка Атина поставя задачата на Тразибул да нормализира отношенията между династиите. Стига се до установяването на дипломатични отношения между Аматок и Тразибул. Аматок е признат за законен владетел на държавата, като е признато върховенството му.


Външни препратки

Севт I Цар на одрисите
(407 пр.н.е. – 386 пр.н.е.)
Хебризелм