Вестготско кралство: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.3) (Робот Добавяне: ar:مملكة القوط
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 26 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q126936.
Ред 25: Ред 25:
{{Link FA|la}}
{{Link FA|la}}


[[ar:مملكة القوط]]
[[de:Westgotenreich]]
[[en:Visigothic Kingdom]]
[[eo:Regno Visigota]]
[[es:Reino visigodo]]
[[et:Läänegootide kuningriik]]
[[eu:Bisigodoen Erresuma]]
[[fi:Visigoottien valtakunta]]
[[fr:Royaume wisigoth]]
[[fy:Fisigoatyske Ryk]]
[[gl:Reino Visigodo]]
[[id:Kerajaan Visigoth]]
[[it:Regno visigoto]]
[[ja:西ゴート王国]]
[[ko:서고트 왕국]]
[[la:Hispania Visigothica]]
[[mk:Визиготско кралство]]
[[mwl:Visigotia]]
[[nl:Visigotische rijk]]
[[nl:Visigotische rijk]]
[[pl:Hiszpania Wizygotów]]
[[pt:Visigotia]]
[[ru:Королевство вестготов]]
[[sh:Vizigotsko Kraljevstvo]]
[[sr:Визиготско краљевство]]
[[th:ราชอาณาจักรวิซิกอท]]
[[uk:Вестготське королівство]]
[[zh:西哥特王国]]

Версия от 14:54, 24 март 2013

Шаблон:En икона Вестготското кралство (към 500 г.)

Вестготското кралство е държава просъществувала за период от три века (418 - 721) на територията на днешна югозападна Франция и на Иберийския полуостров. Тя е една от германските държави в, и на бившата Западна Римска империя.

Кралството е основано от вестготите на крал Валия в римската провинция Аквитания в Югозападна Франция, където те са настанени от римското правителство, след което завоюват целия Иберийски полуостров . Кралство запазва независимостта си от Източната Римска империя или Византия в периода на нейния Юстинианов разцвет, чийто опити да се възстанови римската власт в Иберия са само частично успешни и краткотрайни. В началото на 6 век, територията на кралството в Галия е загубена от франките, с изключение на тясната крайбрежна ивица на Септимания (Septimania), но вестготите запазват контрола над Иберия до края на века с изключение на териториите под властта на свебите и баските. Почти цялата територия на Вестготското кралство е завладяно от ислямските войски от Мароко в 716 г, като само най-северната част на днешна Испания, остава в християнски ръце. На тази свободна от маврите християнска територия се заражда средновековното Кралство Астурия.

Вестготите и ранните им крале са били християни-ариани, поради което влизат в конфликт с Католическата църква, но след приемането на символа на вярата и проведените Толедски събори на полуострова се приемат от кралството и всичките му християнски поданици постулати и догми на християнската религия.

Вестготите в своето кралство разработват най-широкото светско законодателство в Западна Европа, известно като (лат.) Liber Iudiciorum, т.е. Готски закон, който служи за основа на испанското право през Средновековието.

Вижте също

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Visigothic Kingdom в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Шаблон:Link FA