Представителна демокрация: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.6.5) (Робот Промяна: es:Democracia representativa
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 40 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q188759.
Ред 24: Ред 24:


[[Категория:Демокрация]]
[[Категория:Демокрация]]

[[als:Repräsentative Demokratie]]
[[ar:ديمقراطية تمثيلية]]
[[ca:Democràcia representativa]]
[[ckb:دیموکراسییەتی نوێنەرایەتی]]
[[cs:Zastupitelská demokracie]]
[[da:Repræsentativt demokrati]]
[[de:Repräsentative Demokratie]]
[[el:Αντιπροσωπευτική δημοκρατία]]
[[en:Representative democracy]]
[[es:Democracia representativa]]
[[et:Esindusdemokraatia]]
[[eu:Demokrazia ordezkatzaile]]
[[fi:Edustuksellinen demokratia]]
[[fr:Démocratie représentative]]
[[he:דמוקרטיה ייצוגית]]
[[id:Demokrasi perwakilan]]
[[is:Fulltrúalýðræði]]
[[it:Democrazia rappresentativa]]
[[ja:間接民主制]]
[[ko:대의제]]
[[krc:Келечилик демократия]]
[[lt:Atstovaujamoji demokratija]]
[[mk:Посредна демократија]]
[[nl:Representatieve democratie]]
[[nn:Representativt demokrati]]
[[no:Representativt demokrati]]
[[pl:Demokracja pośrednia]]
[[pt:Democracia representativa]]
[[ro:Democrație reprezentativă]]
[[ru:Представительная демократия]]
[[simple:Indirect democracy]]
[[sk:Reprezentatívna demokracia]]
[[sv:Representativ demokrati]]
[[ta:சார்பாண்மை மக்களாட்சி]]
[[th:ประชาธิปไตยแบบมีผู้แทน]]
[[tr:Temsilî demokrasi]]
[[uk:Представницька демократія]]
[[vi:Dân chủ đại nghị]]
[[yo:Òṣèlú aṣojú]]
[[zh:代議民主制]]

Версия от 02:53, 31 март 2013

Представителната демокрация е форма на държавно управление, основавана на принципа за избор на политици, които да представляват народа, в контраст на автокрацията и пряката демокрация [1].

Представителите формират за определен мандат независим управляващ орган, натоварен с отговорността да действа според интересите на гражданите; като не е задължително да действа според техните желания.

Представителната демокрация, която набляга на свободите на индивида, се нарича либерална демокрация. Когато това не е така е налице псевдо демокрация . Съобразяването с индивидуалните свободи не е задължително при представителната демокрация.

В съвременните либерални демокрации, представителите обикновено се избират на честни и свободни многопартийни избори. Властта на представителите в либералната демокрация обикновено е ограничена от конституцията или от други мерки за балансиране на представителството, като:

В много представителни демокрации — например Канада, Великобритания, народните представители най-често се избират чрез избори с мнозинство, състоящо се от онези, които едновременно имат право да гласоподават и фактически упражняват това си право. Кандидатът има мнозинство, когато той или тя е получил повече гласове, от който и да е друг кандидат, като не е задължително това да са повече от 50% от всички гласували. Не е такъв случаят в Австралия, обаче, където представителите се избират чрез система на преференциално гласуване и се изисква подкрепа от над 50% от гласоподавателите, за да бъде избран кандидатът.

При все че в съществуващите представителни демокрации се провеждат избори за излъчване на народни представители, на теория съществуват и други методи, например избор чрез жребий, който е по-тясно свързан с пряката демокрация.

Източници

  1. Шаблон:En икона "Victorian Electronic Democracy: Glossary". 28 юли 2005. Архивирано от оригинала от 13 декември 2007, линк от 14 декември 2007.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Representative democracy в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Вижте също