Шпигел: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
JackieBot (беседа | приноси)
м r2.7.2) (Робот Добавяне: hi:देअ श्पीगल
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 43 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q131478.
Ред 59: Ред 59:
[[Категория:Медии в Германия]]
[[Категория:Медии в Германия]]
[[Категория:Култура в Хамбург]]
[[Категория:Култура в Хамбург]]

[[af:Der Spiegel]]
[[als:Der Spiegel]]
[[ar:دير شبيغل]]
[[bar:Der Spiegel]]
[[be:Der Spiegel]]
[[ca:Der Spiegel]]
[[cs:Der Spiegel]]
[[da:Der Spiegel]]
[[de:Der Spiegel]]
[[el:Der Spiegel]]
[[en:Der Spiegel]]
[[eo:Der Spiegel]]
[[es:Der Spiegel]]
[[eu:Der Spiegel]]
[[fa:در اشپیگل]]
[[fi:Der Spiegel]]
[[fr:Der Spiegel]]
[[he:דר שפיגל]]
[[hi:देअ श्पीगल]]
[[hr:Der Spiegel]]
[[hu:Der Spiegel]]
[[id:Der Spiegel]]
[[is:Der Spiegel]]
[[it:Der Spiegel]]
[[ja:デア・シュピーゲル]]
[[ka:შპიგელი (ჟურნალი)]]
[[ko:슈피겔]]
[[la:Der Spiegel]]
[[lb:Der Spiegel]]
[[lv:Der Spiegel]]
[[mr:देअर श्पीगल]]
[[nl:Der Spiegel]]
[[no:Der Spiegel]]
[[pl:Der Spiegel]]
[[pt:Der Spiegel]]
[[ro:Der Spiegel]]
[[ru:Der Spiegel]]
[[simple:Der Spiegel]]
[[sv:Der Spiegel]]
[[tr:Der Spiegel]]
[[uk:Шпіґель]]
[[vi:Der Spiegel]]
[[zh:明镜]]

Версия от 00:53, 4 април 2013

„Дер Шпигел“
Der Spiegel
Информация
Форматновинарско списание
Начало4 януари 1947
ИздателSPIEGEL-Verlag
Главен редакторГеорг Масколо
Езикнемски
Тираж1,050,000/седмично
ДържаваГермания
СедалищеГермания
СайтSpiegel.de
Шпигел в Общомедия

„Дер Шпигел“ (Шаблон:Lang-de букв. "Огледало") е немскоезично ежеседмично списание. То е най-старото немско новинарско списание, основано през 1946 г. като очевидно копие на американските списания „Тайм“ и „Нюзуийк“. Издава се в Хамбург.

Списанието е сред най-съдържателните по вида си в Европа със седмичен тираж от над 1 милион броя. [1][2]

Обща информация

Първото издание на Дер Шпигел е публикувано в Хановер в събота, 4 януари 1947 г. Издадено е по идея и със средства на британската окупационна администрация, предшествано е от списание Diese Woche (Тази седмица), което е публикувано за първи път през ноември 1946 г. След несъгласия с британците, списанието е предоставено в ръцете на Рудолф Аугщайн в качеството му на главен редактор, името на списанието е сменено на "Дер Шпигел". Аугщайн е на поста от първото издание през 1947 г. смъртта му на 7 ноември 2002 г.

След 1950 г. списанието става собственост на Аугщайн и на Джон Яр; делът на Яр се слива с този на Ричард Грюнер през 1965 г., като по този начин се създава издателството "Грюнер и Яр". През 1969 г. Аугщайн купува "Грюнер и Яр" за 420 милиона марки и става едноличен собственик на "Дер Шпигел". През 1971 г. Грюнер и Яр изкупува обратно 25% дял от списанието. През 1974 г. Аугщайн променя структурата на компанията и превръща служителите в акционери. Всички служители с повече от три години стаж във фирмата получават възможността да станат съсобственици и да участват в управлението на компанията, както и да получават част от дивидентите.

От 1952 г. Дер Шпигел се намира в собствената си сграда, разположена в старата част на Хамбург.

През 1994 г. е стартирана и Интернет версията на списанието - Шпигел Онлайн.

Дер Шпигел е подобно по вид и оформление на американските новинарски списания, като Тайм или Нюзуик. По отношение на тематиката и обема детайли в статиите е сравнимо с Атлантик Мантли. В Германия е известно с характерния си академичен стил и голям обем - стандартно издание може да достигне 200 и повече страници. Обикновено съотношението между съдържание и реклама е 2:1.

Развитие

Главен офис на „Шпигел“, Хамбург

Тиражът на Дер Шпигел нараства бързо. От 15 000 копия през 1947 г. се увеличава на 65 000 през 1948 г. и 437 000 през 1951 г. До 70-те години нараства до 900 000 копия. След обединението на Германия през 1990 г. списанието става достъпно за читатели в бивша Източна Германия, тиражът надхвърля един милион. Влиянието на списанието се основава на два стълба; първо, моралния авторитет, създаден от разследващата журналистика от ранните години на списанието, която през 1980-те год. излиза с няколко сензационни новини; на второ място, икономическата сила на богатото издателство "Шпигел". От 1988 г. пуска и телевизионна програма - Шпигел ТВ, която в последствие се разнообразява през 1990-те год. Освен другите издания, Шпигел Ферлаг днес публикува и месечното списание "Мениджър".

През 1993 г. издателската компания „Хубер Бурда Медия“ представя ежеседмичното списание Фокус като алтернатива на "Шпигел". То поставя начало на нов стил, характеризиращ се с по-кратки статии, съчетани с по-впечатляващо оформление и почти успява да догони "Шпигел" по тираж.

Източници

Външни препратки

http://german.about.com/od/newsnachrichten/a/englSpiegel.htm

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Der Spiegel в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​