Лоцман: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
JackieBot (беседа | приноси)
м r2.7.2) (Робот Добавяне: lt:Locmanas
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 26 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q475604.
Ред 17: Ред 17:


[[Категория:Навигация]]
[[Категория:Навигация]]

[[ca:Pràctic]]
[[cs:Lodivod]]
[[da:Lods]]
[[de:Lotse]]
[[el:Πλοηγός]]
[[en:Maritime pilot]]
[[es:Práctico]]
[[et:Loots]]
[[fi:Luotsi]]
[[fr:Pilote (profession maritime)]]
[[he:נתב (מקצוע)]]
[[hr:Pomorski peljar]]
[[id:Kapal pandu]]
[[ja:水先人]]
[[kk:Лоцман]]
[[lt:Locmanas]]
[[nds:Loots]]
[[nl:Loods (scheepvaart)]]
[[no:Los]]
[[pl:Pilot morski]]
[[pt:Praticagem]]
[[ru:Лоцман]]
[[sl:Pilot (pomorstvo)]]
[[sv:Lots]]
[[zh:引水人]]
[[zh-yue:領港員]]

Версия от 17:29, 4 април 2013

Лоцман (Шаблон:Lang-nl) е моряк, който помага за преминаването на кораб през определен опасен или натоварен плавателен район като вход на пристанище или устие на река. Лоцманът не е член на екипажа на кораба, а се качва на кораба непосредствено преди опасния участък с помощта на катер или хеликоптер. Разговорно се употребява и думата пилот (Шаблон:Lang-en).

Лоцманът обикновено трябва да има квалификацията на капитан на кораб. Той познава отлично своя район и помни редица белези и признаци, които, дори и да са описани в лоцията и показани на картата, трудно се откриват или оценяват от капитана на кораба. Лоцманът също гарантира непрекъснато и незабавно следене на измененията в района.

Управлението на кораба с помощта на лоцман се нарича лоцманско провеждане. То е задължително за почти всички пристанища по света. В някои райони е препоръчително или задължително само за определени типове кораби (напр. в Босфора). Решението за задължителността се взема от местните морски власти.

Лоция е книга, подробно описание на водните пътища. Съдържа данни за водите и климата, за определените и препоръчителни курсове, описание на бреговете, данни за пристанищата и др.

Според международното морско право лоцманът е със статут на съветник и наличието му на борда на кораба не освобождава капитана от пълна правна отговорност за кораба. [1]

Лоцманската професия е една от най-древните морски професии. Предполага се, че подобни дейности са извършвани в Древна Гърция и Римската империя предимно от местни рибари. [2]. Португалските мореплаватели са ползвали помощта на арабски моряци, за да достигнат Индия първи от европейците (1497).


Източници